Kinshasa beveelt hulporganisaties Goma te verlaten

De regering van Congo-Kinshasa heeft internationale hulporganisaties opgedragen te vertrekken uit het gebied rond Goma in het oosten van het land....

Reuter, AP

GENEVE

De Congolese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit aan de Hoge Commissaris, Sadako Ogata, laten weten. Ogata zei zich zorgen te maken over de vluchtelingen die de afgelopen dagen voor het geweld in het westen van Rwanda naar Congo (voorheen Zaïre) vluchtten.

In Noord-Kivu verbleven tot een jaar geleden honderdduizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen in kampen. Bij de opmars van Kabila's opstandelingenleger werden zij uit de kampen verdreven. De meesten keerden terug naar Rwanda, een andere groep trok door het oerwoud naar Congo-Brazzaville.De strijders van Kabila en Rwandese Tutsi-soldaten hebben volgens mensenrechtengroepen en hulporganisaties slachtingen aangericht onder de Hutu-burgers.

De kwestie is al maandenlang een bron van conflict tussen Kabila en de VN, alsmede de hulporganisaties. Deze week kwam een controverse over een ploeg VN-inspecteurs, die onderzoek zouden doen naar de slachtingen onder Hutu's tot een kookpunt. Gisteren vertrokken de drie chefs van de VN-missie uit Kinshasa, zoals VN-secretaris-generaal Annan hen had opgedragen.

Meer over