Kinderpagina

Deze pagina is samen-gesteld door de redactie van Kidsweek (voor 7- tot 12-jarigen) en 7Days (12- tot 18-jarigen). Wil je elke week een hele krant vol nieuws zoals op deze pagina? Ga voor een proefabonnement naar Kidsweek.nl (6 weken voor 6 euro) of Sevendays.nl (7 weken voor 7 euro).

Daar zit een luchtje aan

Een bedrijf dat luchtverfrissers maakt, heeft een bijzonder onderzoek gedaan in Groot-Brittannië. Aan tweeduizend mensen is gevraagd wat zij het viest vinden ruiken. De geur van natte hond kwam als allerergste uit de bus, op de voet gevolgd door zweetsokken. Van de honderden verschillende geuren die een neus per dag opsnuift, zou meer dan de helft onprettig zijn. Ook werd aan de proefpersonen gevraagd wat zij het lekkerst vonden ruiken. Vers gebakken brood belandde op de eerste plaats. Er zijn wel verschillen tussen mannen en vrouwen: mannen houden van de geur van gebakken spek, vrouwen van fris gewassen lakens.

----------------------------------------------------------

Deze week: Mauro moet toch weg

'Kerst vieren in onzekerheid', luidde de kop van een verhaal in het kerstnummer van 7Days van vorig jaar. Het was een interview met de Angolese Mauro (18).

Zijn moeder zette hem op zijn negende op het vliegtuig naar Nederland, omdat ze hem een beter leven wilde geven. Mauro kwam in een pleeggezin terecht, waar hij nog steeds woont.

Sinds zijn komst naar Nederland is het onzeker of Mauro hier mag blijven. Afgelopen week had minister Leers (CDA) van Immigratie & Asiel slecht nieuws voor Mauro: hij moet terug naar Angola. Leers wil geen uitzondering maken, omdat er meer kinderen in dezelfde situatie zitten. Die zouden dan ook mogen blijven.

Veel mensen zijn geschrokken. 'Kinderen die hier lang zijn, lopen schade op als ze in onzekerheid verblijven', brieste de Kinderombudsman. 'Dit is in strijd met het kinderrechtenverdrag', sputterde Defence for Children. Ook in de Tweede Kamer en in zijn eigen partij zijn mensen boos op Leers. In Den Haag wordt al dagen druk over Mauro gepraat. Het CDA ruziet vandaag door, op een congres. Zolang de partij dat doet, is er voor Mauro hoop. Moeten kinderen de dupe worden van die ingewikkelde regels? Wat vind jij? Stuur je reactie naar redactie@sevendays.nl.

----------------------------------------------------------

Stelling: vanaf januari kun je bij RTL4 kijken naar "The Voice Kids."Een goed plan. Dat wordt leuk om naar te kijken zo'n zangwedstrijd speciaal voor kinderen.

Eva (11): Oneens

'Ik vind The Voice een heel leuk programma, maar ik weet niet of kinderen wel tegen de spanning kunnen. Het kan misschien goed zijn voor je carrière, maar daar heb je als kind toch niet zoveel aan want je mag maar vijftien keer per jaar optreden.

Wat vind jij? Geef je mening op Kidsweek.nl/stelling

----------------------------------------------------------

Amadu en Bilal, meester en Slaaf

Slavernij, dat is toch iets van lang geleden? Niet voor Amadu en Bilal (allebei 12 jaar). De jongens uit het Afrikaanse land Mali zijn altijd samen, maar hun levens zien er heel verschillend uit.

Op het eerste gezicht zijn Amadu en Bilal gewone vrienden, maar ze zijn heel verschillend. Als Amadu een kopje thee wil, schenkt Bilal het in. Maar is Bilal moe, dan zal hij niets aan Amadu te vragen. Amadu gaat naar school, Bilal blijft thuis. Hij helpt zijn ouders met klusjes op het erf. In ruil daarvoor krijgen ze eten en onderdak. Zo gaat het al jaren. Amadu komt nou eenmaal uit een meestersfamilie. Bilal stamt af van slaven.

Vrij zijn

'Officieel is slavernij in Mali al lang afgeschaft, maar in werkelijkheid bestaat het nog steeds', zegt Afrikakenner Lotte Pelckmans. Zij leerde Bilal en Amadu kennen toen ze onderzoek deed naar slaven in Mali. 'Ze worden niet meer zo slecht behandeld als vroeger, maar ze verdienen geen geld en mogen niet kiezen met wie ze trouwen.' Toch zijn slaven niet alleen maar zielig: 'In een arm land als Mali kan het handig zijn om een rijke meester te hebben die voor je zorgt', legt Pelckmans uit. Het is voor Bilal moeilijk te ontsnappen aan zijn rol als slaaf. 'Toch kan het wel', zegt ze. 'Bilal zal moeten wegtrekken uit zijn dorp en een nieuwe naam aannemen. Pas als hij zichzelf opnieuw heeft uitgevonden, zal hij vrij zijn.'

----------------------------------------------------------

GAME VAN DE WEEK

Skylanders: Spyro's Adventure

Een mix van echt speelgoed en een game: Skylanders is echt wat nieuws. De hoofdpersonen in Skylanders zijn 32 echte poppetjes die je naar je game kunt toveren, met de portal of power. Dat is een schaaltje dat je bij de game krijgt. Zet je daar een karakter op, dan verschijnt het in de game. Elk karakter heeft andere krachten. Het spel gaat over de wereld Skylands, die je moet bevrijden van de kwade Kaos. Dat doe je door te vechten, puzzels op te lossen en schatten te verzamelen. Bij de game krijg je drie poppetjes. Daarmee kun je het hoofdverhaal spelen. Voor nieuwe missies heb je andere poppetjes nodig, die je los kunt kopen. Het spel werkt supergoed en is heel origineel.

----------------------------------------------------------

Foto van de week

Halloween staat voor de deur. En dat hebben vijfhonderd honden in New York geweten. Ze deden vorig weekend mee aan de jaarlijkse Tompkins Square Halloween Day Parade, de grootste hondenparade van de Verenigde Staten. Of de honden zelf net zo enthousiast zijn over hun outfit als het publiek, is niet bekend. Foto AFP

undefined

Meer over