Kindermisbruik Ierse priesters jarenlang in doofpot

De kerk in het in overgrote meerderheid katholieke Ierland blijkt kindermisbruik door priesters jaren in de doofpot te hebben gestopt. Ierland walgt, schaamt zich en is woedend.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

De kerk in het in overgrote meerderheid katholieke Ierland blijkt kindermisbruik door priesters jaren in de doofpot te hebben gestopt. Bisschoppen vonden het kerkelijke imago belangrijker dan bescherming van kinderen.

Dit staat in een rapport dat gisteren is vrijgegeven.

Verkrachting

In het onderzoek, waaraan jaren is gewerkt, is bekeken hoe de kerk beschuldigingen heeft afgehandeld tegen 46 priesters in Dublin. Zij waren door de commissie geselecteerd uit een grotere groep geestelijken in de hoofdstad die in verband zijn gebracht met aanranding en verkrachting. Het betreft 320 jongens en meisjes; de commissie beperkte zich tot de jaren 1975–2004.

‘De commissie heeft er geen twijfel over dat seksueel misbruik van kinderen is toegedekt door het aartsbisdom Dublin’, stelt het rapport. Vier aartsbisschoppen die op de hoogte waren, besloten meestal geen actie te ondernemen of plaatsten priesters slechts over naar een andere parochie. De kerk sloot niettemin verzekeringspolissen af om zich in te dekken tegen schadeclaims.

Met bevende stem bood de huidige aartsbisschop, Diarmuid Martin, gisteren zijn excuses aan, ‘hoewel ik besef dat geen woord ooit genoeg zal zijn’. Minister Dermot Ahern van Justitie beloofde dat daders zullen worden vervolgd.

Respect

Als de politie al onderzoek deed, betoonde ze veel respect voor de machtige kerk, waardoor deze in feite boven de wet stond. Soms duurde het twintig jaar voor justitie een besluit nam over vervolging. Eén priester gaf toe meer dan honderd kinderen te hebben misbruikt. Van de 46 priesters zijn er tot dusver elf veroordeeld.

In mei verscheen al een dik rapport over katholieke scholen en kindertehuizen, waar priesters en nonnen kinderen op grote schaal misbruikten en mishandelden.

[VIDEO]

Diarmuid Martin (Reuters) Beeld
Diarmuid Martin (Reuters)
Meer over