Kinderen verdacht in grote zedenzaak

Onder de verdachten van een omvangrijke zedenzaak die het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag naar buiten bracht, bevinden zich jongens van 12, 13 en 14 jaar....

Volgens betrokken advocaten gaan de beschuldigingen veel verder dan verwijten van handtastelijken. Bovendien zouden de jongeren zich ook schuldig hebben gemaakt aan ten minste tien berovingen, inbraken en bedreigingen.

Hoeveel zaken ten laste worden gelegd, was vrijdag nog onduidelijk. 'Het OM heeft de zaak nog onvoldoende uitgekristalliseerd', zegt advocaat Heemskerk van een van de verdachten. Het OM bevestigt dat het onderzoek nog in volle gang is.

Vrijdag lagen er drie aangiftes van verkrachting, van twee 15-jarige meisjes en een meisje van 13. Justitie verwacht nog meer aangiftes. Zeven jongens zitten vast. Bij huiszoekingen zijn elf neppistolen gevonden.

Daders en slachtoffers zijn afkomstig uit alle etnische groepen, zegt advocate Karin Blonk. De zaak kwam aan het rollen met de aangifte van een meisje van Turkse afkomst, begin februari. De jongeren die daarvoor werden aangehouden, bekenden al snel ook andere feiten. Dat leidde naar nieuwe verdachten.

Zeker een van de slachtoffers kwam via chatsites op internet met haar latere belagers in contact. Daarbij zou over en weer zijn opgeschept over seksuele ervaringen.

Volgens het OM waren de daders vrienden van elkaar. Alle feiten zouden zijn gepleegd tussen afgelopen zomer en januari.

Gewoonlijk doet justitie geen mededelingen over zaken met minderjarigen. Slechts incidenteel gebeurt dat. Zo werd enkele jaren geleden een verkrachtingszaak in Rotterdam-West bewust naar buiten gebracht.

Meer over