Kinderen van beroemde ouders in aardige komedie

Is het een slim idee om in de voetsporen van je ouders te treden? In Hollywood gebeurt het wel erg vaak; kennelijk lokt de filmwereld ook als je er van jongs af mee te maken hebt....

Pauline Kleijer

Te oordelen naar de tienerkomedie Orange County zullen Jake Kasdan (zoon van regisseur Lawrence Kasdan) en Colin Hanks (zoon van Tom Hanks) het wel redden in Hollywood. Of dat ook geldt voor Schuyler Fisk (dochter van Sissy Spacek) is minder duidelijk.

Fisk en Hanks junior spelen in de film van Kasdan junior een tienerstelletje dat bovengemiddeld intelligent is - in Orange County tenminste, een oord dat vooral bekend staat om zijn goede surfomstandigheden en het feit dat Michelle Pfeiffer er ooit een schoonheidswedstrijd won.

In Orange County zijn zelfs de docenten dom. Wanneer Shaun (Hanks) besluit naar de universiteit te gaan omdat hij schrijver wil worden, maakt zijn schaapachtige studiebegeleider zijn aanmeldingsformulier zoek. Shaun probeert te redden wat er te redden valt - zijn toekomst staat op het spel - maar belandt van de regen in de drup.

Dat de jonge makers goede connecties hebben, blijkt uit de bezetting van de bijrollen: John Lithgow, Chevy Chase, Lily Tomlin, Kevin Kline, Ben Stiller en Harold Ramis maken hun opwachting. Orange County moet het vooral van die korte, komische optredens hebben, en van de charme van zijn hoofdrolspelers.

Colin Hanks doet wat zijn vader ook zo goed kan: de normale, aardige jongen spelen. Naast hem leeft Jack Black zich uit als Shauns hopeloos leeghoofdige, continu bezopen en stonede broer, en is Catherine O'Hara een grappig verdwaasde moeder. Daarbij vergeleken maakt Schuyler Fisk weinig indruk, al heeft haar rol als lief vriendinnetje ook niet veel om het lijf.

In Amerika werd Orange County door critici onthaald als een kruising tussen Ghost World en Legally Blonde. Dat is te veel eer voor een op zijn best sympathieke komedie, maar het is zeker geen slecht begin voor een nieuwe generatie Hollywoodsterren.

Meer over