Kinderen hoeven geen leukte

Kinderen kunnen hun ouders knap in de maling nemen en dat komt vaak doordat ouders er om vragen. Ze dringen kinderen leukte op....

Het enige wat het kindje doen moet om de ouders tevreden te stellen is op het goede moment juichen van pret en in de handjes klappen. Als het koekje in de vorm van een gezichtje, versierd met gekleurde muisjes af is. Het koekje dat het kindje helemaal zelf gebakken heeft met hulp van mama.

In de Volkskeuken van vandaag worden kinderen serieus genomen. Weg met de leukte. Zonder gekleurde muisjes is er al genoeg te beleven, nee sterker: zonder gekleurde muisjes gebeurt er eindelijk eens wat. Spanning en sensatie. Heel hinderlijk bij wijs worden is een bange oudere die elk moment ingrijpt en lawaai gaat maken. Houd uw kop en kijk uw ogen uit naar wat kinderen doen en kunnen voordat u het wist.

In recepten in krant, blad en boek worden meestal zorgvuldig de hoeveelheden ingrediënten genoemd, maar gereedschap en technologie komen er altijd af met een snauw: doe het in de oven op zoveel graden, zoveel minuten. Of doe het in een pan. Receptenschrijvers zijn geen pannenkenners en hebben geen verstand van warmtebronnen, ze gaan uit van wat in hun eigen keuken lukt (de paar receptenschrijvers die zelf koken althans. Wist u trouwens dat kookboekenschrijfster Wina Born niet koken kon?).

Bij de wonderlijk zoetzoute koek die kinderen zouden kunnen bakken, komt het aan op de vlam onder de pan en maakt ook de pan zelf veel uit. Een koekenpan met een teflonlaag doet het wel, maar de kans op mislukken is groter dan bij een zware plaatstalen pan.

De anti-aanbakpannen hebben het mooie spul verdrongen. Plaatstalen pannen zijn niet bij Blokker te koop, alleen bij kookwinkels in de grote steden.

Kind, bestel bij uw ouders wat grove zoutkorrels en wat grove suikerkorrels, beide van ongeveer dezelfde grofte. Verder nodig: witte bloem (van tarwe) en een schaar.

Kijk in het keukenkastje of er een goede zware koekenpan in staat. Zo niet, bel dan naar oma en vraag die van haar te leen.

In heel wat huizen staat in keukenkastjes nog een pastamachine verborgen uit de zelfpastamakenmodeperiode, een zilverkleurig ding met een slinger er aan. Eventueel kan dat machientje van pas komen, maar echt nodig is het niet.

En de schaar? Die is nodig om dit stukje uit te knippen waarvan binnenkort deel twee komt. Dat gaat over koeken bakken en dat u niet weet wat je eet, kind.

Meer over