Kinderen hebben recht op bescherming

Als het in een rustig, veilig landje als België kan gebeuren, kan het overal gebeuren - misbruik van kinderen, handel in kinderen, seks met kinderen....

In Duitsland alleen al, meldt Der Spiegel, zijn vorig jaar 18 duizend gevallen geregistreerd van misbruikte kinderen, maar deskundigen schatten dat aantal zes keer hoger. 'Statisch gezien', zegt de directeur van het Criminologisch onderzoeksinstituut in Hannover, 'zit in iedere schoolklas een misbruikt kind'.

Kinderseks is een lucratieve wereldhandel geworden, schrijft Newsweek, en exploitatie van kinderen neemt toe. Het wordt voor volwassenen steeds makkelijker kinderen te misbruiken. Goedkope reizen naar het buitenland, de algemene verspreiding van video-camera's en kinderporno op Internet dragen daartoe bij. Dat klinkt plausibel - of het helemaal zo is, blijft de vraag. Interpol-agente Agnès Fournier de Saint-Maur wijst er in L'Express terecht op dat seks met kinderen altijd heeft bestaan, maar dat er vaker aangifte wordt gedaan.

Van sekstoerisme werden vooral kinderen in Azië het slachtoffer, maar sinds de val van de muur floreert ook in Oost-Europa de handel in kinderen. De mannen - het zijn bijna alleen mannen - die voor de kinderen komen, zijn meestal hoerenlopers, die het weinig uitmaakt hoe oud de prostituee in kwestie is. Soms geven ze zelfs de voorkeur aan heel jonge partners, in de absurde veronderstelling dat ze zo minder kans lopen op besmetting met aids.

In 1989 hebben 187 landen de VN-Conventie voor de Rechten van het Kind ondertekend, waarin wordt gesteld dat kinderen tegen alle vormen van geweld, ook seksueel geweld, beschermd moeten worden. Veel heeft die Conventie nog niet opgeleverd. Het document verbiedt 'onwettige' seksuele praktijken met kinderen, maar verzuimt te definiëren wat onwettig is. 'Nergens ter wereld wordt seksueel misbruik van kinderen toegestaan', zegt Bob Flores van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Newsweek. 'Maar er komen vragen op als: wie is een kind? En wat is toestemming?'

Opvattingen verschillen van land tot land. Time heeft het over Megan's law, een wet vernoemd naar Megan Kanka (7) die in 1994 in het Amerikaanse New Jersey werd verkracht en vermoord. Megan's law eist van plaatselijke autoriteiten dat de buren worden ingelicht wanneer de dader van een zedenmisdrijf uit de gevangenis ontslagen wordt en in hun buurt komt wonen. Zo'n maatregel lijkt in Europa voorlopig ondenkbaar en het Amerikaanse Time wekt de indruk dat te betreuren. Maar in het Franse L'Express verwijt de Franse Interpol-agente Amerika juist het bestaan van een heuse pedofielen-lobby. 'In de VS zijn er groepen die zich beroepen op het First Amendment (over de vrijheid van meningsuiting) en die zich inzetten voor het legaliseren van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen', stelt Fournier de Saint-Maur.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm begint vandaag een grote conferentie om de aanpak van commerciële kinderexploitatie te stroomlijnen. 'De eerste gecoördineerde poging het probleem op alle fronten en tegelijkertijd aan te pakken', zegt een woordvoerster tegen Time.

Heel optimistisch hoeven we daarover niet te zijn. Want alle gruwelverhalen over de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, over kinderhandel en sekstoerisme ten spijt, hebben kinderen het meest te vrezen van bekenden. Het is een nuancering die alleen Der Spiegel aanbrengt: minder dan 20 procent van de daders zijn vreemden. Veel en veel vaker gaat het om huisvrienden, buren, (stief)vaders of broers, of minnaars van de moeder.

Hanneke de Klerck

Meer over