Kinderboekenmuseum zoekt Ziezo-lezers

Het moet een marathon worden, zonder dat het direct de bedoeling is dat het wereldrecord versjes-lezen wordt gebroken...

TRUUS RUITER

'Het zou inderdaad iets voor het Guinness Book of World Records zijn, hebben we ons gerealiseerd, maar dat is niet de opzet', zegt Aad Meinderts, plaatsvervangend directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag.

Op zondag 26 november organiseert het Kinderboekenmuseum, dat huist in het Letterkundig Museum, een Annie M.G. Schmidt Voorlees Estafette. Van 's morgens 10.00 uur tot 's avonds 10.00 uur zullen alle 347 versjes uit Schmidt's verzamelbundel Ziezo worden voorgelezen. Als eerbetoon aan de 'Echte Koningin van Nederland', de 'Zwaan van de Vossiusstraat', die op 21 mei van dit jaar overleed.

Meinderts heeft inmiddels een groot aantal bekende Nederlanders weten te strikken, van Gert Jan Dröge en Mary Dresselhuys, Tom Egbers en Rudy Kousbroek tot staatssecretaris Aad Nuis en Norbert Schmelzer. Ook Abeltje, Jip en Janneke, Minoes en Otje hebben zich gemeld.

Hij zoekt nu nog zeker driehonderd doorsnee Schmidt-liefhebbers die een versje voor hun rekening willen nemen. Het hoeven geen ervaren voordrachtskunstenaars te zijn. Meinderts verwacht dat iedereen de gedichten kan aanvoelen en mooi kan voorlezen. 'Ik selecteer niet, ik ga er van uit dat er ook zoiets als zelfselectie bestaat.' Hij noemt het opvallend dat inmiddels meer volwassenen dan kinderen zich hebben aangemeld.

Het laatste deel van Ziezo, dat bestaat uit de liedjes van Ja zuster, nee zuster, zal door onder meer VOF de Kunst worden gezongen, die al eerder, tijdens de opening van de tentoonstelling De A van Annie, het kinderboekenmuseum op stelten zette.

Meer over