Nieuws

Kim Jong-un verlegt aandacht van buitenlandse vijanden naar binnenlandse economie

Noord-Korea zal zich in 2022 concentreren op zijn economische ontwikkeling, met name die op het platteland. Dat heeft partijleider Kim Jong-un vorige week gezegd in een speech, zo berichtten Noord-Koreaanse staatsmedia zaterdag. Anders dan in voorgaande toespraken besteedde Kim nauwelijks aandacht aan de relaties met de VS en Zuid-Korea.

Peter Giesen
Op een scherm in een treinstation in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul worden op Nieuwjaarsdag beelden getoond van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim zweeg in zijn speech afgelopen week over de Zuid-Koreaanse wens om eindelijk een formeel eind te maken aan de Koreaanse oorlog. Beeld AFP
Op een scherm in een treinstation in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul worden op Nieuwjaarsdag beelden getoond van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim zweeg in zijn speech afgelopen week over de Zuid-Koreaanse wens om eindelijk een formeel eind te maken aan de Koreaanse oorlog.Beeld AFP

Wel beloofde hij de militaire kracht van Noord-Korea te versterken, vanwege ‘de steeds instabielere militaire omgeving op het Koreaanse schiereiland en in de internationale politiek’. Met zijn toespraak tijdens de vijf dagen durende plenaire vergadering van de regerende partij, markeerde Kim dat hij tien jaar aan de macht is.

Noord-Korea staat er economisch slecht voor. Door strenge maatregelen tegen de coronapandemie is het isolement van het land groter dan ooit. Ook de handel met zijn belangrijkste partner China is sterk gedaald. Hulporganisaties waarschuwen voor voedseltekorten en een humanitaire crisis.

Armoede

Het komend jaar zal de levensstandaard in Noord-Korea aanzienlijk verbeterd moeten worden, zei Kim. Hij besteedde veel aandacht aan zijn plannen voor de ontwikkeling van het platteland, waar de armoede het grootst is. ‘Misschien is Kim zich ervan bewust dat het geen goed idee is om geavanceerde militaire ontwikkelingsplannen te onthullen terwijl mensen buiten de hoofdstad Pyongyang lijden onder voedseltekorten en barre omstandigheden’, zei analist Chad O’Carroll, van de Zuid-Koreaanse nieuwssite NK News.

Kim sprak niet over de oproep van de Verenigde Staten om kernwapens weg te halen van het Koreaanse schiereiland. Evenmin besteedde hij aandacht aan de Zuid-Koreaanse wens om eindelijk een formeel eind te maken aan de Koreaanse oorlog, die duurde van 1950 tot 1953.

Volgens experts laat Kims toespraak zien dat hij geen belangstelling heeft voor onderhandelingen met de VS en Zuid-Korea. Hij wil de Noord-Koreaanse grenzen gesloten houden en de zelfvoorzienende economie versterken.

Meer over