Kim Jong-un: Doortastend, competitief en aan de drank

Over de interne aangelegenheden van de stalinistische kluizenaarsstaat Noord-Korea is weinig bekend, over zijn Geliefde Leider Kim Jong-il nog minder en over de zoon die geacht wordt hem op te volgen weer veel minder. Het heeft lang geduurd voordat de buitenwereld überhaupt wist dat Kim Jong-un, die nu 27 of 28 jaar moet zijn, bestaat.

De derde en jongste zoon van Kim Jong-il werd voor het eerst genoemd in een boek van de persoonlijke kok van de grote leider, dat in 2004 verscheen. Deze Japanse chef Kenji Fujimoto, die zo’n tien jaar voor Kim werkte en het land daarna ontvluchtte, schreef dat zoon Kim Jong-un qua uiterlijk en gedrag sprekend leek op zijn vader en diens favoriet was. Net als zijn vader zou hij een doortastend karakter hebben, uiterst competitief zijn ingesteld en stevig drinken.

Volgens Fujimoto was het al vroeg duidelijk dat Kim Jong-un de troonopvolger zou worden van de Geliefde Leider. Hij werd ‘prins’ genoemd door de hofhouding in Pyongyang. Kims tweede zoon was bij vader uit de gratie omdat hij te verwijfd zou zijn en de oudste telg zou zijn kansen op de opvolging hebben verspeeld door stiekem een bezoek te brengen aan Disneyland in Japan.

Fujimoto ontmoette de jonge Kim voor het eerst toen die zeven jaar oud was. Hij droeg een militair uniform. ‘Toen Prins Jong-un mij een hand gaf, keek hij me aan met een valse blik. Ik kan die blik in zijn ogen niet vergeten. Hij leek te zeggen: dit is een verachtelijke Japanner.’

Lange tijd was slechts één foto bekend waarop het gezicht van een jonge Kim Jong-un te zien zou zijn. Maar eerder dit jaar publiceerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau een foto van vader Kim met – volgens waarnemers – diens opvolger aan zijn zijde. Als de man in smetteloos zwarte jas en met rode stropdas inderdaad Kim Jong-un is, was een bezoek aan een staalfabriek zijn eerste optreden voor de media.

Mogelijk was het een nieuwe stap in de voorbereiding van de machtsoverdracht. Vorig jaar kwam die al dichterbij met de benoeming van Kim Jong-un in de machtige Commissie voor Nationale Verdediging. Volgens Noord-Koreaanse vluchtelingen is de bevolking al enige tijd bezig een lofzang op de nieuwe leider uit het hoofd te leren.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten doen hun best een beeld van het aankomend staatshoofd te vormen. Maar ze komen niet veel verder dan dat de jonge Kim een man is van gemiddelde lengte, overgewicht en hoge bloeddruk heeft en lijdt aan suikerziekte. Hij zou ook kampen met de gevolgen van een auto-ongeluk.

Kim Jong-un zou goed Engels spreken en ook het Duits en Frans beheersen. Deze kennis zou hij hebben opgedaan tijdens een schoolopleiding in het Zwitserse Bern. Volgens klasgenoten uit die tijd is hij een fanatiek skiër en basketballer. Zijn helden waren de Amerikaanse basketballer Michael Jordan en de filmster Jean-Claude Van Damme.

Hij zou vriendelijk zijn omgegaan met kinderen van westerse diplomaten, maar niemand leerde hem goed kennen. Na schooltijd werd hij altijd afgehaald door een auto van de ambassade. Zijn uitstapjes beperkten zich tot etentjes met de Noord-Koreaanse ambassadeur.

Meer over