Nieuws

Kim Jong-un: Amerika blijft onze grootste vijand

De Verenigde Staten zijn ‘de grootste vijand’ van Noord-Korea en het maakt niet uit wie de Amerikaanse president is: het beleid zal hoe dan ook gericht zijn tegen Pyongyang. Dat zei de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zaterdag in een speech voor het partijcongres.

Kim Jong-un (midden) tijdens een speech voor het partijcongres. Beeld AFP
Kim Jong-un (midden) tijdens een speech voor het partijcongres.Beeld AFP

Kim kondigde ook aan dat Noord-Korea zijn nucleaire arsenaal gaat uitbreiden en dat plannen voor een nucleaire onderzeeër in een vergevorderd stadium zijn.

Kim noemde de VS ‘het grootste obstakel voor onze revolutie’. ‘Het maakt niet uit wie aan de macht is, de ware aard van het beleid ten opzichte van Noord-Korea zal nooit veranderen’, aldus de dictator, die vrijdag zijn 37ste verjaardag vierde.

De opmerkingen lijken gericht aan de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, die volgende week geïnaugureerd zal worden. Wellicht hoopt Pyongyang de nieuwe Amerikaanse regering meteen onder druk te zetten. Daarnaast begint de Noord-Koreaanse dictator het nieuwe jaar traditiegetrouw met een serie dreigementen. Een jaar geleden dreigde Kim met nieuwe atoomproeven.

Met de afzwaaiende president Trump had de Noord-Koreaanse dictator een bijzondere relatie. De twee ontmoetten elkaar drie keer – vóór Trump was geen Amerikaanse president bereid tot zo’n ontmoeting – en ze schreven elkaar regelmatig brieven. Noord-Korea zag de afgelopen drie jaar af van kernproeven en testlanceringen met intercontinentale ballistische raketten.

Bromance

De ‘bromance’ (een samenvoeging van brother en romance) leidde niet tot concrete afspraken over het terugdraaien van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma of over het verlichten van de economische sancties tegen Pyongyang. Sinds de mislukte top in Hanoi, begin 2019, liggen de onderhandelingen stil.

Het is niet waarschijnlijk dat Biden de strategie van Trump overneemt. Toen hij vicepresident was onder Barack Obama noemde Biden de Noord-Koreaanse leider een ‘gangster’. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau schreef later dat Biden een ‘hond’ was ‘die met een stok zou moeten worden doodgeslagen’. De aankomend president zei in oktober vorig jaar bovendien dat hij Kim alleen wil ontmoeten als die belooft kernwapens in te leveren.

Obama voerde destijds een beleid van ‘strategisch geduld’ ten opzichte van Pyongyang. Dat kwam erop neer de druk van de internationale sancties zo hoog op te voeren dat het Noord-Koreaanse bewind uiteindelijk door de knieën zou gaan. Maar ook dat leverde niets op. Noord-Korea wist zijn kernarsenaal zelfs flink uit te breiden.

In zijn speech leek Kim alvast voor te sorteren op een slechtere verstandhouding met Washington. ‘We moeten onze buitenlandse activiteiten erop gaan richten om de VS eronder te krijgen, onze grootste vijand, dat een obstakel vormt voor onze ontwikkeling.’

De VS proberen al sinds begin jaren negentig Noord-Korea te bewegen af te zien van zijn kernwapens. Inmiddels zou het regime tussen de 30 en 60 atoomwapens bezitten. Ook heeft het met succes raketten getest die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Als het ook nog een nucleaire onderzeeër weet te produceren, is het arsenaal nagenoeg compleet.

Mede door de zware economische sancties, waaronder een plafond voor de invoer van olie, zit de economie van Noord-Korea in zwaar weer. Daar kwam corona nog eens overheen. Vanwege het virus zit de grens met grootste handelspartner China al een jaar dicht. Het handelsvolume is sindsdien met 80 procent gedaald. Eerder deze week gaf Kim toe dat het vijfjarenplan voor de economie had gefaald ‘in vrijwel elke sector’.

Lees ook
President Trumps dreigementen met ‘vuur en woede’, noch zijn ‘historische’ topontmoetingen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben bereikt dat deze zijn kernarsenaal opgaf. Aankomend president Joe Biden krijgt nu het advies te kiezen voor een realistischer aanpak: wapenbeheersing.

Meer over