Kim Jong Il was stilletjes in China

De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong Il, heeft woensdag een geheim bezoek aan China afgesloten. Kim bekeek de economische vooruitgang en besprak de impasse in het zespartijenoverleg over de ontmanteling van zijn atoomprogramma....

Zijn Chinese collega Hu Jintao had Kim, die zich zelden in het buitenland vertoont, speciaal uitgenodigd. China is bezorgd over de stagnatie in Noord-Korea. De Chinese leider bezocht Kim twee maanden geleden nog in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De Chinese regering had een rondreis gearrangeerd langs succesvolle Chinese en buitenlandse fabrieken in het zuiden van het land. In de buurt van Hongkong, waar China ruim 25 jaar geleden zijn economische hervormingen begon met de instelling van speciale ontwikkelingszones, werd de Noord-Koreaan getoond wat de resultaten zijn.

De 63-jarige Kim, die niet van vliegen houdt, was in zijn gepantserde trein naar China gekomen. Hij bezocht eerst bedrijven in Wuhan, in Midden-China, en reed daarna naar het zuiden. Op de terugweg deed hij Peking aan. Kim bezocht enkele jaren geleden ook al China om het economische beleid te inspecteren.

Aan Kim’s bezoek was officieel geen ruchtbaarheid gegeven. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde pas woensdag dat de leider was teruggekeerd van een ‘onofficieel’ bezoek, dat was begonnen op 10 januari. De Chinese staatstelevisie liet woensdagavond beelden zien van een ontmoeting tussen Kim en Hu.

De uitnodiging van Peking past in de pogingen van China zijn oude bondgenoot Noord-Korea te bewegen tot een akkoord over de ontmanteling van het omstreden kernwapenprogramma. Volgens KCNA heeft Kim tegen Hu gezegd dat hij ‘zich aansluit bij de pogingen van de Chinese kameraden een manier te vinden om de problemen te omzeilen die bij het zespartijenoverleg zijn gerezen, en het overleg weer op gang te brengen’.

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS, bijgestaan door China, Zuid-Korea, Japan en Rusland, liggen al maanden stil, nadat in september een doorbraak leek te zijn bereikt. Kim wil dat de Amerikanen eerst over de brug komen met de toegezegde veilige elektriciteitscentrales.

Meer over