Kim Jong-il is zijn vader opgevolgd als partijleider

Noord-Korea heeft gisteren bekendgemaakt dat Kim Jong-il zijn vader is opgevolgd als hoofd van de regerende Arbeiderspartij. 'Kameraad Kim Jong-il is officieel tot algemeen secretaris van onze partij gekozen', deelde het staatspersbureau mee....

Van onze correspondent

HONGKONG

De 55-jarige Kim Jong-il was na de dood van zijn vader, Kim Il-sung, wel de sterke man van het afgesloten land, maar moest het tot nu toe doen zonder diens functies.

Aan drie jaar speculeren over zijn positie kwam enkele weken geleden een eind met het bericht dat de jonge Kim was voorgedragen voor het partijleiderschap. Vanaf dat moment is het land overstroomd met voordrachten om Kim partijleider te maken. Geen enkele partijafdeling wilde achterblijven.

Een rouwperiode van drie jaar was gebruikelijk ten tijde van de Koreaanse monarchie. Naar nu blijkt, heeft de Arbeiderspartij deze royalistische traditie overgenomen. Of Kim jr. zijn vader ook opvolgt als president is nog niet duidelijk. Mogelijk moet hij nog een jaar geduld hebben en krijgt hij deze functie volgend jaar september als Noord-Korea vijftig jaar bestaat.

Maar het is evenmin uitgesloten dat hij deze positie aan een van de generaals van het leger van 1,1 miljoen man moet laten. Kim is al geruime tijd opperbevelhebber van de strijdkrachten en een reeks promoties van hoge officieren doet vermoeden dat de militaire vleugel de afgelopen jaren aan invloed heeft gewonnen.

De nieuwe leider komt door de heersende hongersnood op een bijzonder moeilijk moment aan de macht.

Meer over