Kiezen tussen twee progressieven

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank? De namen Janet Yellen en Lawrence Summers zoemen rond. Obama zal kiezen tussen twee kemphanen van dezelfde soort.

NEW YORK - Ben Bernanke, de invloedrijke voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, heeft zijn vertrek nog niet eens aangekondigd en president Obama zal pas in het najaar een opvolger van Bernanke aanwijzen. Toch is het publieke debat over de volgende voorzitter al losgebarsten, terwijl deze cruciale post doorgaans in stilte wordt toegewezen.


Twee namen zoemen rond in Washington en New York: Janet Yellen en Lawrence Summers. Beiden zijn zwaargewichten met een schat aan kennis en ervaring. Beiden staan dichtbij Obama; beiden steunen zijn economische beleid van 'stimulans', waarbij de centrale banken in de VS (de Federal Reserve, ofwel Fed) de rente-tarieven laag houden, vrijuit geld drukken, en alles doen om de werkloosheid te verlagen.


Niet elke Amerikaanse president krijgt de kans om een Fed-voorzitter te kiezen. Obama is de vierde sinds de jaren zeventig en de keuze wordt beschouwd als een van de belangrijkste besluiten die een president moet nemen. De Fed-voorzitter heeft immers tal van middelen in handen om de economie te 'sturen'. Hij of zij oefent zo ook jarenlang invloed uit op de wereldeconomie.


De benoeming gebeurt meestal achter de schermen, maar Obama brak in juni met die traditie door in een interview te zeggen dat Bernanke (57) 'al veel langer aan is gebleven dan hij wilde of dan de bedoeling was'.


Het was een opvallende opmerking, aangezien de Democratische president zelf besloot om Bernanke op zijn post te laten toen Obama in 2009 aantrad. Bernanke was een benoeming van Repubikein George W. Bush, die op deze manier koos voor een gematigd economisch beleid.


Dagen zijn geteld

Het aanblijven van Bernanke symboliseerde zo de continuïteit op economisch en internationaal terrein tussen het tweede kabinet-Bush en de eerste termijn van Obama.


Nadat Obama aangaf dat Bernankes dagen geteld zijn, kwam naar buiten dat Yellen en Summers de topkandidaten zijn. Deze zomer vinden diverse Congresleden en Witte Huis-raadgevers de tijd om hun favoriete kandidaat openlijk aan te prijzen, terwijl de media de voors en tegens van de progressieve kemphanen in beeld brengen.


De verschillen zijn niet groot. Maar Summers is in linkse kringen 'verdacht' omdat hij in de jaren negentig een van de architecten was van de liberalisering van Wall Street; de crisis van 2007/2008 was daar een gevolg van. Daarnaast staat Yellen iets meer dan Summers bekend als een 'dove' (duif), die 'makkelijk geld'-beleid steunt: dollars de economie in pompen om economische malaise en lage inflatie het hoofd te bieden. Belangrijker is dat Yellen noch Summers zal breken met het beleid van Obama en Bernanke.


De zakenkrant The Wall Street Journal had maandag geen goed woord over voor het openbare 'circus' rond de benoeming. Dit is geen manier om de belangrijkste economische post ter wereld te vullen, schreef het dagblad.


'Een meer bekwame president zou de heer Bernanke in stilte op de hoogte hebben gesteld van zijn plannen, zodat de Fed-voorzitter zijn aftreden zelf bekend zou kunnen maken.'


Briljant econoom en topadviseur


Lawrence Summers (58)


De briljante econoom was pas 28 toen hij hoogleraar economie aan Harvard University werd. Hij werkte vervolgens bij de Wereldbank, op Wall Street en in Washington. Summers switchte nog een paar keer van de private sector (Citigroup) naar de overheid, om onder president Clinton minister van Financiën te worden. Deze eeuw keerde hij terug naar Harvard als voorzitter van de universiteit, totdat Obama hem aantrok als topadviseur.


Summers is dus gekwalificeerd als Fed-voorzitter. Maar hij is geen vrouw. Dat feit weegt zwaar; een aantal vrouwelijke politici vindt dat het hoog tijd is voor de eerste dame op de toppositie. En Summers kwam ooit in de problemen toen hij zich in een speech hardop afvroeg waarom er zo weinig vrouwen in de top van de beta-wetenschap te vinden zijn. Sindsdien staat hij in links-feministische kringen bekend als 'anti-vrouw'; reden om hem de pas af te willen snijden.


Andere - mannelijke - adviseurs van Obama zien Summers als favoriet. Dit zijn de 'Rubin Boys', naar oud-minister Robert Rubin: een groep Democraten die zich voortdurend tussen Wall Street en Washington bewegen, met een voorkeur voor rijk betaalde functies bij Citigroup: de bank die tot drie maal toe door de overheid is gered.


Intellectueel en goede voorspeller


Janet Yellen (66)


USA Today schreef dat Yellen aan kop gaat in de opvolgingsstrijd. Deze krant peilde 36 economen; van hen verwachten er 32 dat Yellen de nieuwe Fed-voorzitter wordt.


Zij begon haar carrière als hoogleraar economie. In de jaren negentig maakte ze naam als bestuurslid van de Fed, vervolgens diende ze als economisch topadviseur van president Bill Clinton. Daarna leidde Yellen de regionale Centrale Bank van San Francisco, om in 2010 vicevoorzitter te worden van het landelijke Fed-bestuur.


Alan Blinder, een bekende econoom die eveneens bij de Fed werkte, is een van de vele experts die Yellen aanprijst. Yellen weet hoe monetair beleid de economie en de werkgelegenheid kan stimuleren, betoogt Blinder. Bovendien zou zij het bestuur vol eigenwijze, briljante economen aan kunnen. 'Het managen van zo'n niet te managen groep vereist een delicate mix van intellect, diplomatie en overtuigingskracht', zegt Blinder. 'Karaktertrekken van Yellen.'


Voorspellen is moeilijk én cruciaal voor de Fed: het monetaire beleid moet worden afgestemd op inschattingen. Uit onderzoek van de The Wall Street Journal blijkt dat Yellen van alle top-experts in de VS de beste economische voorspellingen heeft gedaan sinds 2009; een talent dat haar van pas zou komen als voorzitter.

undefined

Meer over