Kiezen met het hart of met het hoofd

Na de opheffing van de Nederlandse Antillen als land moesten lokale sporters beslissen voor wie ze wilden uitkomen. Sprinter Churandy Martina koos voor Nederland, drie anderen doen in Londen mee onder de neutrale, olympische vlag.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Churandy Martina is geboren en getogen op Curaçao, maar hij gaat voor Nederland de show stelen tijdens de Spelen. Hij maakt kans op een medaille op de 200 meter en misschien wel op een finaleplaats met de nationale ploeg op de 4x100 meter. In dat team loopt nog een sprinter mee van het rotsige eiland: Brian Mariano. Op het EK wonnen ze goud in hun nieuwe, oranje tenue.

Drie andere sporters uit Curaçao hebben een andere keuze gemaakt. Zij doen in Londen mee onder de neutrale olympische vlag. Zeilster Philipine van Aanholt, 400 meter-loper Lee-Marvin Bonevacia en judoka Reginald de Windt wonnen in het verleden internationale medailles als vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen, maar dat land is in 2010 opgeheven.

Curaçao en St. Maarten werden aparte, autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en ze raakten hun olympische status kwijt. Het gevolg was dat een behoorlijk aantal sporters van internationale allure verplicht werd te kiezen: meedoen met Nederland of Aruba.

Martina en Mariano zijn inmiddels vertegenwoordigers van Nederland. De anderen hadden het liefst willen uitkomen onder Curaçaose vlag. Maar omdat het land niet onafhankelijk is, mag dat niet van het IOC.

Er is op Curaçao veel verdriet en verontwaardiging om het verlies van de olympische rechten. Als overgangsmaatregel mogen de Curaçaose sporters die vroeger uitkwamen voor de Antillen nog één keer apart aan de Spelen meedoen. Dat doen ze onder de olympische vlag.

Van de tien of twaalf kanshebbers op kwalificatie is het er drie gelukt een startbewijs af te dwingen. Samen met de sporters uit Zuid-Soedan mochten ze vrijdag bij de openingsceremonie het stadion inlopen achter de witte vlag met de vijf ringen. Zuid-Soedan is het jongste onafhankelijke land van de wereld. Het heeft nog geen olympisch comité.

Reginald de Windt (28)

plaatste zich voor de Spelen in Londen op het Pan-Amerikaanse judotoernooi in het Canadese Montreal. 'Ik ben er klaar voor, maar op mijn leeftijd is het realistisch de verwachtingen te temperen. Ik ga naar Londen om er ten minste twee partijen te winnen', zegt De Windt.

Als nummer 211 van de wereldranglijst in de klasse tot 81 kilo weet hij dat het moeilijk wordt. De Windt erkent dat door niet voor Nederland te kiezen, hij heeft geprofiteerd van voor hem gunstige continentale quota. Maar de trots om op de Spelen Curaçao te vertegenwoordigen laat hij zich niet afnemen.

'Ik heb in mijn judocarrière al mijn internationale wedstrijden bijna helemaal zelf moeten bekostigen, nu word ik als Curaçaose judoka gesponsord om naar Londen te gaan.'

Lee-Marvin Bonevacia (23)

kwalificeerde zich voor de Spelen op de 400 meter tijdens de Grand Prix van Medellín in Colombia met een tijd van 45.77. Had hij voor Nederland gekozen, dan zou hij met dat resultaat op zijn afstand brons hebben gehaald op de EK.

Bonevacia is in Willemstad lid van atletiekclub Trupial, de kraamkamer van bijna al het huidige Curaçaose looptalent. Hij traint in Puerto Rico, waar hij studeert aan de Universidad del Este. Op Papendal bereidde hij zich voor op de Spelen.

Hij staat 22ste op de wereldranglijst. 'Als ik door de voorrondes kom is alles mogelijk', zegt hij met het nodige zelfvertrouwen.

Churandy Martina (28)

koos op zakelijke gronden voor een carrière als Nederlands atleet. Na de opheffing van de Antillen als sportnatie zocht hij contact met Aruba, maar dat eiland had naar zijn smaak te weinig ervaring met topsport. Ook was daar weinig geld beschikbaar.

Ook commercieel was Nederland interessanter, mede omdat hij hier aan EK's kan meedoen. 'Ik heb in het Caraïbisch gebied veel gewonnen, maar die medailles hebben me nooit meer sponsors opgeleverd. Als ik hier medailles win, lukt dat misschien wel', zei hij kort na zijn overstap. 'Ik kan dit werk niet lang meer doen. Met meer sponsors kan ik beter leven als ik klaar ben met mijn sport.'

Martina woont, in tegenstelling tot zijn vriend en collega Mariano, niet in Nederland. Hij traint sinds zijn studententijd in de Verenigde Staten. Zijn coach, de voormalige topsprinter Dennis Mitchell, betaalt hij uit eigen zak.

Philipine van Aanholt (20) zeilt in de Laser Radial klasse. Ze is geboren in Nederland, maar heeft haar hele leven op Curaçao gewoond. Philipine is een telg uit de Van Aanholt-zeildynastie. De hele familie zeilt op internationaal niveau. Vader Cor was olympiër op de Spelen van Sydney.

Op het WK in mei in het Duitse Boltenhagen wist Philipine van Aanholt een van de negen beschikbare plekken voor Londen te pakken. Haar ambitie: 'Meedoen met de Spelen was het doel. Dat is me gelukt.'

Ze is realistisch. 'Ik sta 46ste op de wereldranglijst. Maar zeilen is een ervaringssport, mijn tijd komt nog. Ik ben op de Spelen het op een na jongste meisje in mijn klasse.'

Ze koos bewust voor Curaçao. 'Ik wilde nog één keer uitkomen voor mijn eigen land, nu het nog kan.' De vraag of het ook iets te maken heeft met de concurrentie in Nederland - Marit Bouwmeester is favoriet in Londen - gaat ze uit de weg.

undefined

Meer over