Kies 0800-taxlijn voor de Belastingdienst

Driftig bladeren in telefoonboek of Gouden Gids op zoek naar het nummer van een taxi of pizzalijn is verleden tijd....

Het idee achter naambellen is dat een naam makkelijker is te onthouden dan een nummer. Wie trek heeft in pizza belt 0909-123PIZZA (0909-12374992). De computer schakelt dan voor 99 cent per minuut door naar de dichstbijzijnde aangesloten pizzakoerier.

Aan de campagne voor naambellen, het zogeheten alfanumeriek bellen, doen elf organisaties mee, zoals de Staatsloterij (0900-STAATSLOT), de Belastingdienst (0800-TAXLIJN) en taxibedrijven door het hele land (0909-123TAXI). Het gaat om servicenummers die beginnen met 0900, 0906, 0909 en gratis 0800-nummers.

Deze week krijgen alle huishoudens een brochure in de brievenbus, waarbij een sticker zit voor op het toetsenbord van telefoons zonder lettertjes, of met de lettertjes op de verkeerde plaats.

KPN en de Opta censureren de aangevraagde nummers niet. Alle woorden mogen en wie het eerst komt, die het eerst maalt. Daar heeft Monuta, dat in uitvaartverzorging -en verzekeringen doet, gebruik van gemaakt. Het bedrijf liet het nummer 0800-UITVAART registreren.

'Als Monuta als eerste de cijfercode heeft aangevraagd die past bij het woord uitvaart, dan mogen ze dat gebruiken', zegt de Opta-woordvoerder. Een woordvoerder van concurrent Dela noemt het 'jammer' dat het woord uitvaart door één bedrijf is geclaimd en niet wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het overkoepelende Platform Uitvaartwezen. 'Maar als de naam al is toegekend, is er weinig aan te doen.'

Dela maakt nog geen gebruik van een 0800-nummer. 'Wij hebben al tientallen jaren vaste nummers, die goed in het gehoor liggen en die we graag houden.'

Naambellen is relatief onbekend, maar bestaat in Nederland al sinds 1 juli 1997. Sindsdien heeft de OPTA 13.500 nummers uitgegeven.

KPN Telecom verwacht dat het aantal bedrijven waarmee naambellen mogelijk is snel zal groeien. In de VS is het fenomeen al jaren populair bij bedrijven.

Voor alfanummeriek bellen is een telefoon met tonen nodig, iets waar alle mobiele telefoons over beschikken. Hoor je bij het intoetsen van een nummer op een vast toestel het ouderwetste prrr prrr, dan heb je een pulse-telefoon en is naambellen niet mogelijk. De KPN-woordvoerder weet niet hoeveel pulse-telefoons er nog in omloop zijn. 'Ze worden al jaren niet meer verkocht, dus voor de massa is het naambellen gewoon toegankelijk.'

De techniek is vooral bedoeld voor de zakelijke markt, maar particulieren kunnen ook een naamnummer bij de Opta aanvragen. Dit kost dertig gulden ineens en een jaarlijkse bijdrage van eveneens dertig gulden.

Meer over