Kiekjespoetser

Photoshop heeft al jaren een kleinere, goedkopere broer: Elements. Die steekt de 'zware' versie steeds meer naar de kroon.

Vraagje aan Adobe: zijn jullie nooit bang dat jullie de consumentenversie van Photoshop zo goed maken dat professionele ontwerpers overstappen op dit goedkopere alternatief? Antwoord van Pieter van Helvoirt, senior channel account manager bij het Amerikaanse softwarebedrijf: 'Een ontwerper die zegt dat hij met Photoshop Elements werkt, wordt misschien niet serieus genomen.'

Daar is ook helemaal geen reden voor. Met de versie 12 van Photoshop Elements (prijs 100 euro) voegt Adobe weer een paar elementen toe die waren voorbehouden aan de volwaardige Photoshop. En breidt de beeldenbeheerder en -bewerker zijn repertoire uit met twee kunstjes die de 'zware' editie niet heeft.

Aan de basisopzet heeft Adobe weinig veranderd. Nog steeds biedt Photoshop Elements drie niveaus van bewerking aan. Voor de beginner die maar een paar keer per jaar wat kiekjes wil verbeteren is er de Quick-modus. Voor wie iets meer uit zijn beelden wil halen en daar wel wat begeleiding bij kan gebruiken, is er de Guided-optie. Daarin zijn bijna dertig stappenplannen opgenomen waarmee je tekortkomingen wegpoetst of effecten toepast.

In de Expert-stand kun je gedetailleerd priegelen en bewerkingen in lagen uitvoeren. Het voordeel van lagen is dat je elementen kunt weglaten of toevoegen zonder dat je originele opnamen voorgoed verprutst.

Een van de grote vernieuwingen hier, overgenomen uit het grote Photoshop, is de 'content-aware move'. Hiermee kun je een element verplaatsen zonder dat er een gat in de achtergrond ontstaat.

Neem bijvoorbeeld de foto van een voetbalwedstrijd waarbij je de verdediger dichter bij een oprukkende aanvaller zou willen hebben. Daarvoor trek je een lijn rond de verdedigende speler en sleept hem dichter naar zijn tegenstander toe. De software zal dan de lege plek opvullen met het gras van het veld of een reclamebord langs de lijn op de achtergrond even 'doortrekken'.

Photoshop Elements is ook handig bij foto's waar je op een schuin genomen foto de horizon weer even rechtzet. Bij dat soort gelegenheden ontstaat altijd witte plekken. Bij de optie roteren en uitlijnen kun je die witte plekken automatisch laten opvullen met 'achtergrondmateriaal' .

Een handigheidje dat de grote Photoshop ontbeert en in de Elements-versie debuteert heet 'auto smart tone'. Het programma leert de voorkeuren van zijn gebruiker herkennen. Als je de gewoonte hebt om gezichten van bleekneusjes wat meer kleur te geven, zal Elements voortaan automatisch alle witte gezichtjes inkleuren.

Nieuw in Photoshop Elements is verder een variant op het hulpje dat rode ogen verwijdert (die ontstaan als iemand recht in de flitser van de camera heeft gekeken). De 'pet eye'-optie doet dit nu ook met de flitsoogjes van je hond en je kat - een hulpje dat de grote Photoshop mist.

Photoshop vs Photoshop

Adobe is zijn eigen grootste concurrent. Met Photoshop Elements (100 euro) en Lightroom (103 euro) biedt het twee alternatieven voor de volledige versie van Photoshop - de eerste voor leken, de andere voor de veeleisende en veel schietende fotograaf. Nieuwe versies van Photoshop zijn alleen nog maar op basis van abonnementen te koop (25 euro per maand). Voor wie nog een oudere versie van Photoshop heeft, biedt Adobe tot eind dit jaar een prettig geprijsde fotografenbundel: het Photoshop Photography Program, met Photoshop, Lightroom en 20 gigabyte online opslagruimte voor 12,29 euro per maand. Info op goo.gl/rlQIjq

undefined

Meer over