Khmer-tribunaal tikt advocaat Pestman op de vingers

Het internationale Rode Khmer-tribunaal in Cambodja heeft de Nederlandse advocaat Michiel Pestman een forse tik op de vingers gegeven.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MICHEL MAAS en COR SPEKSNIJDER

JAKARTA - Hij en zijn collega Andrew Ianuzzi hebben zich volgens de rechters van het tribunaal schuldig gemaakt aan wangedrag. Zij hebben een 'laatste waarschuwing' gekregen. Als de advocaten zich blijven misdragen zal het tribunaal 'actie ondernemen'. Een van de maatregelen zou kunnen zijn dat er geen publiek meer aanwezig mag zijn als de advocaten het woord nemen. Pestman en Ianuzzi leiden het team dat de hoofdverdachte van het Rode Khmer-proces, Nuon Chea, verdedigt.

De rechters van het tribunaal hebben een brief gestuurd aan de ordes van advocaten in Amsterdam en New York, waarin ze vragen Pestman en Ianuzzi tot de orde te roepen. De elf pagina's tellende brief is een litanie van misdragingen en beledigingen.

Pestman en Ianuzzi geven volgens de brief voortdurend blijk van minachting voor het tribunaal in Phnom Penh, waar de belangrijkste leiders van het Rode Khmer-bewind terechtstaan. De advocaten trekken zich stelselmatig niets aan van beslissingen van de rechters om stukken als 'vertrouwelijk' te bestempelen. Ook namen van getuigen en slachtoffers worden openbaar gemaakt, hoewel is afgesproken dat niet te doen om die mensen te beschermen tegen onnodige publiciteit. Andere afspraken en regels van de rechtbank worden genegeerd of aangevochten.

De advocaten vergeleken de rechtszaal met het theater waarin onder Pol Pot showprocessen werden gehouden. Toen de rechter zijn vragen aan een getuige als 'irrelevant' diskwalificeerde, gooide Pestman zijn koptelefoon op de grond en riep: 'Dit is een farce!' De Cambodjaanse rechters worden er door de advocaten van beschuldigd marionetten te zijn van de Cambodjaanse regering.

Bij de Amsterdamse Orde van Advocaten zijn de klachten van het tribunaal nog niet ontvangen. Als de brief binnen is zal Germ Kemper, deken van de orde, onderzoek doen. Dat kan ertoe leiden dat de zaak wordt behandeld door de tuchtrechter.

Pestman zegt blij te zijn dat het tribunaal de brief heeft verstuurd. Hij hoopt dat de gang van zaken eens wordt voorgelegd aan een onafhankelijke rechter. Hij zegt 'geen enkel vertrouwen' te hebben in de Cambodjaanse rechters. 'Elke keer als wij een gevoelig onderwerp aansnijden wordt de microfoon uitgezet.'

undefined

Meer over