KGB Wit-Rusland dreigt oppositie

Het hoofd van de Wit-Russische veiligheidsdienst KGB beschuldigt de oppositie ervan een staatsgreep voor te bereiden tegen president Loekasjenko...

Na de revoluties in Georgië, Oekraïne en Kirgizië zet de autoritaire Wit-Russische regering alles op alles om te voorkomen dat er na de presidentsverkiezingen onrust uitbreekt. Soetsjorenko beschuldigde het Westen ervan de oppositie te financieren om de macht te grijpen. ‘Er wordt geen vreedzaam protest voorbereid, zoals de organisatoren van de zogenaamde revolutie beweren, maar een gewelddadige actie. Daarbij zullen explosieven tot ontploffing worden gebracht en zal brand worden gesticht. Ordetroepen zullen worden uitgedaagd om geweld te gebruiken. Dit zou tot doel hebben chaos te creëren, zodat de oppositie de macht kan grijpen.’ De ambassades van Litouwen, Georgië en Oekraïne zouden hierbij actief betrokken zijn. Soetsjorenko toonde ook een video waaruit Amerikaanse betrokkenheid zou blijken.

Ondanks de dreigementen blijven de twee oppositiekandidaten, Milinkevitsj en Kozoelin, hun aanhangers oproepen zondag de straat op te gaan. De afgelopen dagen zijn volgens de oppositie zeker driehonderd activisten gearresteerd. Oppositiekandidaat Kozoelin werd in elkaar geslagen. De oppositie vermoedt dat Minsk zondag hermetisch wordt afgesloten.

De Europese Unie dreigde donderdag met uitbreiding van de sancties tegen Wit-Rusland als de regering de oppositie blijft onderdrukken. Zeven Europarlementariërs die de verkiezingen wilden waarnemen, kregen deze week geen visum voor Wit-Rusland. Tegen Loekasjenko en zes leden van diens regering was al een reisverbod uitgevaardigd.

Aanleiding voor de EU-dreiging met nieuwe sancties was de arrestatie woensdag van 35 oppositieleden onder wie Anatoli Lebedko, een prominente oppositieleider die presidentskandidaat Aleksander Milinkevitsj steunt. De kans is groot dat Lebedko vijftien dagen wordt vastgehouden. Hij wordt beschuldigd van verzet tegen de politie en vloeken.

De VN-mensenrechtenrapporteur, Adrian Severin, uitte gisteren zijn ‘grote bezorgdheid’ over de intimidatie van oppositie, mensenrechtenactivisten en journalisten in Wit-Rusland.

Meer over