KFOR kamt met tweeduizend man Mitrovica uit

Ruim tweeduizend KFOR-soldaten hebben zondag in Kosovska Mitrovica, waar etnische Albanezen en Serviërs elkaar naar het leven staan, op grote schaal huizen doorzocht op wapens....

ReutersAP en AFP

De KFOR-soldaten, afkomstig uit twaalf landen waaronder Nederland, werden bijgestaan door VN-politiemannen. In het noorden van de stad werden Amerikaanse soldaten en enkele Duitsers door woedende Serviërs onthaald op een regen van stenen. De Amerikanen moesten zich, met hulp van de Fransen, terugtrekken. Twee Amerikanen en drie Serviërs raakten gewond. Eén man, vermoedelijk een Serviër, is gearresteerd.

Volgens een Franse KFOR-woordvoerder zijn er in het zuidelijke, Albanese deel geen wapens gevonden. In het noordelijke, Servische deel nam KFOR tientallen machinepistolen, geweren, kneedbare explosieven, een granaat en veel munitie in beslag.

Bij geweld tussen etnische Albanezen en Serviërs in Mitrovica zijn de afgelopen weken negen doden en tientallen gewonden gevallen. Nergens in Kosovo zijn de spanningen tussen beide bevolkingsgroepen zo hoog opgelopen als in Mitrovica. De stad is verdeeld in een Servisch en een Albanees deel, met als grens de rivier de Ibar.

Mitrovica ligt in de Franse zone van Kosovo. De Fransen hebben grote moeite de rust in de gedeelde stad te bewaren. Zij worden er bovendien van beschuldigd partij te trekken voor het Servische deel van de bevolking. Volgens een Franse officier wil de vredesmacht laten zien dat ze onpartijdig is en vastbesloten beide stadsdelen onder controle te krijgen. Voor de operatie zou de troepensterkte in de stad zijn verdubbeld.

Herhaaldelijk hebben Albanezen geprobeerd de brug naar Noord-Mitrovica over te trekken om huizen in die wijk op te eisen, waarop zij door de Fransen werden tegengehouden. Aanslagen op burgers over en weer hebben sinds de komst van KFOR al tientallen levens gekost.

De huiszoekingen werden zondagmorgen om zeven uur aangekondigd door middel van pamfletten en via de lokale radio en luidsprekers. Volgens de Fransen zullen de zoekacties naar wapens in Mitrovica duren zolang KFOR-commandant generaal Klaus Reinhardt dat nodig acht.

Meer over