KFOR doodt Kosovaarse sluipschutter

Franse KFOR-troepen hebben zondag in de etnisch verdeelde Kosovaarse stad Kosovska Mitrovica een Albanese sluipschutter gedood die op hen had geschoten....

APAFP en Reuters

De sluipschutters bevonden zich in het noorden van de stad, waar overwegend Serviërs wonen. De Kosovo-Albanezen in het noorden zijn de laatste weken het doelwit van aanslagen door Serviërs die hen uit het stadsdeel willen verjagen. Een Albanees werd zondag gedood en zeker zes raakten gewond toen hun huis in het noordelijke stadsdeel werd getroffen door een granaat.

Om het toenemende geweld in Kosovska Mitrovica te bedwingen heeft de internationale vredesmacht KFOR een uitgaansverbod ingesteld. Deze week zal van zes uur 's ochtends tot zes uur 's avonds een avondklok gelden.

Volgens Servische bronnen barstte het geweld zondag los toen Kosovo-Albanezen uit het zuiden de brug naar het noorden overstaken en enkele handgranaten wierpen. Daarop verzamelde zich een grote Servische menigte in het noorden en er klonken granaatexplosies en geweervuur. KFOR trok met tien tanks het noordelijke stadsdeel binnen om te proberen de orde te herstellen.

Sinds op 2 februari twee Serviërs bij een granaataanval op een VN-bus om het leven kwamen, lukt het de KFOR-troepen niet om het geweld in de stad te bedwingen. Vrijdag kondigde de hoogste VN-bestuurder in Kosovo, Bernard Kouchner, nieuwe veiligheidsmaatregelen aan, waaronder de komst van meer politie en KFOR-troepen. Maar de spanning in de stad bleef om te snijden.

Zaterdagavond deden KFOR-troepen een inval in het Servische café Dolce Vita aan de brug over de rivier de Ibar die de etnisch verdeelde stad doorsnijdt, om een arrestatie te kunnen verrichten. Eerder hadden bezoekers van het café de aanhouding voorkomen van een Serviër die had geprobeerd in te breken in een huis van Kosovo-Albanezen.

Veel bange Albanezen zijn intussen naar het zuidelijke stadsdeel gevlucht. Een van hen, Sylejman Deliv, vertelde dat ongeveer twintig Serviërs 's ochtends om vijf uur in zijn flat op de deur van appartementen van Albanezen hadden gebonsd met het dreigement dat ze hen zouden vermoorden als ze niet weggingen.

Hysen Xhersheku en zijn vrouw Sofija werden gered door de VN-politie nadat hun twee huizen in brand waren gestoken. De Serviërs hadden hen geslagen, vertelden ze in het zuiden van de stad. De Serviërs zouden ook gedreigd hebben hen te vermoorden.

Meer over