KEUZE

Koos Terpstra regisseert de NES-produktie De goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht. Over een meisje van slechte zeden dat na een ingreep van de goden een tabakswinkeltje begint en probeert de draad van een gelukkig leven op te pakken....

Theatergroep Carver koos een verkoophal van ramsj-goederen als onderkomen voor de nieuwe voorstelling De Witte Hal. Het kleine leed van het winkelpersoneel is uitgangspunt van deze produktie waarin thema's als ziekteverzuim, de soepautomaat en een haakje op de deur levensvragen zijn. Mirjam Koen regisseert Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Jacob Derwig. Première op 16 maart in de Toneelschuur in Haarlem.

'Dé vertolkster van de huidige tijdgeest' heet modefotograaf-beeldend kunstenaar Inez van Lamsweerde in de Duitse Vogue. Als één van de eersten in Nederland gebruikte ze de computer bij het manipuleren van haar foto's. In galerie Torch in Amsterdam exposeert ze een nieuwe serie van mannen op billboardformaat. Niks aan de hand - tot je ontdekt dat hun armen met behulp van de Paintbox voorzien zijn van vrouwenhanden en dat achter hun glimlach evengoed agressie en wreedheid schuil kan gaan. Van 11 maart tot en met 8 april in galerie Torch, Lauriersgracht 94, Amsterdam.

Ongeveer 160 kunsthandelaren uit de Verenigde Staten en Europa nemen deel aan The European Fine Art Fair in Maastricht. Het aanbod varieert van schilderijen en tekeningen van oude meesters tot Oosterse kunstvoorwerpen, juwelen, boeken, tapijten en hedendaagse kunst. Uit vier Bazelse musea is de tentoonstelling Kunstschatten uit Bazel samengesteld. In het MECC van 11 tot en met 19 maart. Van 14 tot en met 17 maart is er bovendien de vakbeurs Art Collecting & Protecting.

Zaterdag organiseert UFO (Universal Freaks Organisation) in de Sporthallen-Zuid in Amsterdam een benefiet-festival ten bate van de Jeugdafdeling van het Nederlandse Kankerfonds. Op het programma staan Desire, Chicas Del Rock, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Tröckener Kecks, Roots Syndicate, Urban Heroes en Pater Moeskroen.

Vanavond in Paradiso in Amsterdam Opus grunt: zangers van metal groepen en producers van nieuwe electronische muziek ontmoeten elkaar in een theatrale presentatie. Deze eerste editie wordt muzikaal geregisseerd door Tom Holkenborg, producer van ondermeer Nerve, The Gathering en Kong. Aan het Opus Grunt-programma werken mee: Front 242, Dylan Hermelijn, Terrace, Otto van den Toorn, Human Beings en vocalisten van de metalgroepen Genetic Wisdom, Orphanage, Form, Donor, Acrostichon en Mystic Charm. Zondag is Opus Grunt in 't Noorderligt in Tilburg.

Het Middelsee Jazz Treffen in Leeuwarden biedt voor het eerst moderne gecomponeerde muziek: in de Harmonie vanavond het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble met Loevendie, Torstensson en Janssen, daarnaast Denise Jannah en Philip Catherine. Zaterdag Rashied Ali & Prima Materia, Alan Laurillard's Holes, Tronzo, Fra Fra Big Band en Steve Williamson, Gipsy Kids, Cees Slinger Sextet, Arthur Ebeling, Graham B en Mighty Sam MacClain.

Het Concertgebouworkest geeft op zondag 19 maart om 14.15 uur een extra uitvoering van het concert dat op 16 en 18 maart in het Concertgebouw in Amsterdam is onder leiding van Riccardo Chailly, met Maria Joao Pires als soliste. Op het programma staan Beethoven, Prokofjevs suite Liefde voor de drie sinaasappelen en Stravinsky's Symfonie in drie delen - een stuk met een merkwaardige voorgeschiedenis. Stravinsky zette het eerste deel in 1942 op als een pianoconcert. Tijdens het componeren merkte hij dat het dat niet moest worden. De piano hield een opvallende rol, maar kreeg een 'gewone' plaats tussen de orkestinstrumenten. Maria Joao Pires komt dan ook niet voor Stravinsky, maar voor Beethovens Derde Pianoconcert.

In het Amsterdamse Muziektheater brengen de Nederlandse Opera en het Residentie Orkest zaterdag de première van een Schönberg-drieluik onder leiding van Pierre Audi en dirigent Oliver Knussen. Schönbergs 'drama met muziek' Die glückliche Hand was al te zien bij de Nederlandse Opera, in een 'scenische omgeving' met gasbranders en staalobjecten van de beeldend kunstenaar Jannis Kounellis. Die tekent nu ook voor de decors van de andere Schönberg-stukken: het 'monodrama' Erwartung en de komische eenakter Von heute auf morgen. Tot de solisten horen de sopranen Isolde Elchlepp en Marilyn Schmiege en de bariton David Wilson-Johnson.

Meer over