KEUZE

DISNEY De expositie De magie van Disney toont de geschiedenis van het tekenfilm-fenomeen. Met meer dan driehonderd originele tekeningen en schetsen uit de Disneystudio's....

GROTE PRIJS Zaterdag in Paradiso in Amsterdam de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorieën: bands, songs en dance. De bandfinalisten zijn Benjamin B., El Fluvia, Raise The Roof, Sally Loves Soap, Threnody en The Wannabees. In de finale van de dance-categorie veel bekende namen: 2 Nice, Braineaters, Dutch Courage, Hole In One, Ouderkerk Kaffers, Da Juice en Unit Moebius.

MUG Mug met de Gouden Tand presenteert tijdens het Festival aan de Werf in Utrecht zaterdag zijn nieuwe voorstelling Enter. Na de vorige Mug-produktie Onder controle is de groep de wereld ingetrokken. Enter wordt aangekondigd als een voorstelling over nieuwe identiteiten, nieuwe werkelijkheden en een ander leven. De tekst is geschreven door Rob de Graaf en actrice Carla Mulder, die de vaste Mug-kern versterkt. Enter staat tot en met 27 mei in een tent op het Walsteegterrein en vanaf 1 juni in een tent op de Nieuwmarkt in Amsterdam.

SHAKESPEARE Anne-Wil Blankers en Will van Kralingen spelen de hoofdrollen in Shakespeare's komedie Eind goed al goed, dat bij Het Nationale Toneel geregisseerd wordt door Kim Zeegers en Johan Doesburg. Over de onmogelijke liefde tussen de jonge Helena en haar stiefbroer Bertram. In Theater aan het Spui in Den Haag, van 19 mei tot en met 10 juni.

SCHUBERT De bariton Robert Holl en de pianist Rudolf Jansen, experts op het gebied van de liedkunst, geven een openbare Schubert Masterclass in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De meestercursus duurt van vandaag tot en met zondag, van twee tot half zes en van zeven tot half elf. Acht professionele zang-pianoduo's laten hun interpretaties onder handen nemen, en worden bijgespijkerd inzake de cultuurhistorische context van liedcycli als Die schöne Müllerin, die Winterreise, Schwanengesang en de Mignon-liederen. Bij het slotconcert op 22 mei treden Holl en Jansen ook zelf op.

VENGEROV Maxim Vengerov, de 22-jarige Rus die gerekend kan worden tot de grootste violisten van deze tijd, is vanavond in Nijmegen (De Vereeniging) solist bij Het Gelders Orkest in het Vioolconcert van Tsjaikovski. Na de pauze staat Stravinsky's Le sacre du printemps op het programma. Dirigent is Roberto Benzi.

DAG VAN DE MUZIEK Zaterdag is het weer Dag van de Muziek. Ruim 1404 muziekverenigingen en muziekscholen manifesteren zich op 563 locaties in heel Nederland, in de grote steden vaak op meerdere plaatsen tegelijk. Verwacht wordt dat ruim zestigduizend muzikanten op de been zijn. De officiële opening is om 13 uur voor het Gemeentehuis in Drachten, door 'muziekambassadeur' Cesar Zuiderwijk. Diens collega Jaap van Zweden is om 12 uur in de Grote Kerk van Harderwijk met het Harderwijks Strijkorkest. Laurens van Rooyen is om 15 uur in Dieren, Ben Cramer om 15.30 uur in Mijdrecht en Thijs van Leer om 15.20 uur in Voorschoten.

MOZARTWEEK De pianist Paul Komen opent zaterdag met een sonateprogramma in Slot Zeist (16 uur) de negende Mozartweek Zeist. Het festival, dat zich behalve in het fraaie Slot ook afspeelt in de Kerkzaal van de Broedergemeente, staat in het teken van de solisten- en kamermuziek, en combineert Mozart dit maal met Beethoven. Tot en met 28 mei dagelijks concerten, door het Nederlands Mozart Trio, het viool-pianoduo Vera Beths-Stanley Hoogland, het Nederlands Blazers Ensemble, het Orpheus Kwartet, Eliane Rodrigues en het Brabants Kamerorkest.

MURRAY/ROCHESTER De samenwerking van gitarist Jan Kuiper en bassist Pablo Nahar met de Amerikaanse tenorsaxofonist David Murray en slagwerker Cornell Rochester belooft een turbulente mix van funk en jazz. Vanavond in Groningen (de Oosterpoort), zaterdag in Leiden (viering 25 jaar Stichting Hot House, in het Lak-theater; vanaf 13.30 uur openbare workshop), zondag in Amsterdam (Bimhuis), maandag in Eindhoven (Wilhelmina).

HAARLEM 750 Hoe de stad Haarlem is vastgelegd door schilders, architecten, tekenaars en schrijvers toont de expositie De trots van Haarlem - promotie van een stad in kunst en historie in het kader van 750 jaar stadsrechten voor Haarlem. Met tekeningen van Pieter van Saenredam, Rembrandt en Cornelis Springer; het pas gerestaureerde 17de-eeuwse tapijt Het Kasteel van Haarlem, en twee 'Haerlempjes' van Jacob van Ruisdael. In Het Teylers Museum (tekeningen en grafiek) en het Frans Halsmuseum (schilderkunst en kunstnijverheid), van 21 mei tot en met 3 september.

Meer over