KEUZE

EROS & PATHOS Voor het eerst is buiten het Duits taalgebied een expositie te zien van werk van Franz von Stuck....

K & Auml;THE KOLLWITZ Vanaf 1 oktober exposeert het Rotterdamse Chabot Museum tekeningen, grafiek en sculpturen van de vijftig jaar geleden overleden Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Een aantal van de getoonde tekeningen is pas onlangs herontdekt en is nog zelden tentoongesteld. Tot en met 7 januari 1996.

BELLINI, VERDI, PUCCINI Groot Italiaans werk in het Amsterdams Concertgebouw en het Utrechtse Vredenburg: de sopraan Mariella Devia, de tenor Luca Canonici en de mezzosopraan Mika Shigematsu zingen de hoofdrolpartijen in Bellini's opera Beatrice di Tenda, die zaterdag in de Matinee (14 uur) een concertuitvoering krijgt onder leiding van Kees Bakels. Valeri Gergjev leidt zondag (20.15 uur) zijn koor en orkest van de Kirov Opera uit Petersburg in Verdi's Requiem. Solisten zijn Marina Schaguch, Marianna Terrassova, Gegam Grigorian en Sergej Aleksasjkin. In Vredenburg brengt Gergjev en zijn Kirov-équipe woensdag een concertuitvoering van Puccini's Tosca.

MOSES UND ARON In het Muziektheater treft de Nederlandse Opera de laatste voorbereidingen voor de Amsterdamse première van Schönbergs Moses und Aron. De verwachtingen zijn hooggespannen: Pierre Boulez heeft de muzikale leiding. De enscenering is van de in '93 met de Erasmusprijs onderscheiden regisseur en dramaturg Peter Stein, en de ontwerpers Karl-Ernst Herrmann (decor) en Moidele Bickel (kostuums). David Pittman-Jennings en Chris Merritt nemen de hoofdrollen voor hun rekening, en in de orkestbak zetelt het Concertgebouworkest. Schönbergs onvoltooide opera over de dilemma's van het ongecorrumpeerde geloof wordt gespeeld van 4 tot en met 8 oktober. De serie wordt zaterdag ingeleid met een colloquium in de Amsterdamse Mozes en Aaronkerk. Sprekers zijn Allan Janik, Steven Beller, Michaël Zeeman, Schönbergs dochter Nuria en zijn zoon Lawrence.

DICHTER AAN HUIS H.H. ter Balkt, Benno Barnard, Arie van den Berg en loop zo het alfabet maar langs tot je ruim veertig dichters verder aanbelandt bij Rogi Wieg, Nachoem Wijnberg en Ad Zuiderent. Drieënvijftig Nederlandse en Vlaamse dichters treden zaterdag en zondag op in precies evenzoveel Haagse woonhuizen. De manifestatie 'Dichter aan Huis', die in 1991 als een éénmalige gebeurtenis was bedacht, en in 1993 nog eens éénmalig werd herhaald, beleeft dit jaar zijn derde editie. En in 1997 zijn vierde, omdat de organisatie er wegens succes een tweejaarlijkse traditie van maken. Tussen 12 en 18 uur lezen dichters in 'hun' huis voor uit eigen werk. Zaterdagavond is er, voor iedereen toegankelijk, een 'Dichtersbal' in Pulchri. Reserveringen en informatie 070-3972384.

KEURIS Het Residentie Orkest brengt vanavond in de Haagse Anton Philipszaal Tristan Keuris' Symfonie in D-groot in première, een stuk dat Beethoven-achtige wendingen laat horen, en door de componist is omschreven als 'mijn Klassieke symfonie'. De première wordt omlijst door Two fanfares van John Adams, Three screaming popes van Mark-Anthony Turnage, en Keuris' Michelangelo songs. Dirigent is Jacques van Steen.

HOLLAND DANCE FESTIVAL Het vijfde Holland Dance Festival wordt op 4 oktober geopend door het White Oak Dance Project, een van de toonaangevende Amerikaanse moderne dansgezelschappen. In het AT & T Danstheater in Den Haag brengt het gezelschap enkele wereldpremières. Tot en met 21 oktober is in het festival verder werk te zien van het NDT1, NDT2 en NDT3; de Rotterdamse Dansgroep; Amanda Millers gezelschap Pretty Ugly Dancecompany, en het drietal Andrea Leine/Harijono Roebana en Paul Selwyn Norton.

DON CARLOS Koos Terpstra debuteert als mede-artistiek leider van het RO Theater met zijn regie van Schillers Don Carlos. Het stuk handelt over het beroemde conflict tussen de Spaanse troonopvolger Don Carlos en zijn vader Philips II, niet alleen over politieke onderwerpen maar vooral vanwege de geheime liefde van Carlos voor zijn stiefmoeder Elisabeth. Terpstra regisseert onder meer Marc van Eeghem als Carlos, Kees Coolen als Philips II en Veerle van Overloop als Elisabeth. De première is zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg. Verder te zien op 2 oktober in Nijmegen, 4 oktober Breda en van 5 tot en met 8 oktober weer in Rotterdam.

CHIN-CHIN Anne-Wil Blankers en Gees Linnebank spelen de hoofdrollen in Chin-Chin van de Franse schrijver Francois Billetdoux, de eerste grote zaal produktie van het Nationale Toneel in het nieuwe seizoen. Over de toevallige ontmoeting tussen een Italiaanse man en een Engelse vrouw in een hotel-lobby, gevolgd door een reeks ontmoetingen waarbij vooral veel gedronken wordt. De bewerking en regie zijn van Ger Thijs, première vanavond in de Koninklijke Schouwburg Den Haag, tot en met 8 oktober.

ASPERN Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Aspern naar de novelle van Henry James The Aspern Papers uit 1888. Het stuk behelst de geheimzinnige geschiedenis van een bewonderaar van de dichter Aspern, die op zoek gaat naar diens brieven. De voorstelling wordt gespeeld door de Vlaamse actrices Chris Lomme en Alice Toen en door Karst Woudstra zelf. Première zaterdag in Het Kruithuis, Groningen; daarna tournee.

JAN KUIPER Gitarist Jan Kuiper verzamelde een internationaal sterrengezelschap voor een uitgebreide Nederlandse tournee. Met trombonist Ray Anderson, slagwerker Cornell Rochester, en basgitarist Eric Calmes speelt Kuiper energieke jazz-funk, vanavond in Leeuwarden (Theater Romein), zaterdag in Edam (Mahoganny Hal), zondagmiddag in Den Bosch (Azijnfabriek, 15 uur), zondagavond in Utrecht (SJU Jazzpodium), maandag in Groningen (Grand Theatre), woensdag in Rotterdam (Dizzy), donderdag in Nijmegen (O'42).

Meer over