KEUZE

DJAZZEX For Roses is een choreografie van artistiek leider Glenn van der Hoff die Djazzex vanavond in première brengt. Een stuk voor vier mannelijke dansers op muziek van Cecil Taylor en Wynton Marsalis....

ZUIDELIJK TONEEL Dora van der Groen regisseert voor de tweede keer Phaedra van Hugo Claus. De eerste versie maakte ze met leerlingen van het Antwerpse Conservatorium. Bij het Zuidelijk Toneel werkt ze nu met acteurs als Elsie de Brauw, Katelijne Damen, Jos Verbist en Steven van Watermeulen. Claus herdichte Seneca's tragedie over Phaedra, de vrouw van de Griekse koning Theseus die hartstochtelijk verliefd wordt op haar stiefzoon Hippolythus. Vanavond en zaterdag is de première in de Stadsschouwburg Eindhoven.

KLEINE EYOLF Ibsens Kleine Eyolf gaat in een produktie van de Toneelschuur met Cas Enklaar, Mijs Heesen en Els Ingeborg Smits in de hoofdrollen en met Ernst Braches als regisseur. Over de teloorgang van een huwelijk dat geteisterd wordt door de dood van een kind. Kleine Eyolf is een van Ibsens laatste stukken, een psychologische verhandeling over stilstand en vooruitgang. De première is vanavond en zaterdag in de Toneelschuur Haarlem.

BELLINI Luba Orgonasova en Salvatore Fisichella vormen zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw (13 uur) een duo in I puritani, de laatste opera van Bellini. Jan Latham-Koenig dirigeert het Radio Kamer Orkest. I puritani di Scozia, ontleend aan een roman van Walter Scott, ging 160 jaar geleden in première in Parijs en is minder populair dan Bellini's Norma of La sonnambula, maar het bevat grandioze aria's. Vooral die van de tenor hebben een zeldzame moeilijkheidsgraad, maar ook het aandeel van de primadonna mag er zijn - met een beruchte waanzinscène. Wordt Orgonasova, de jonge Slowaakse die eerder opviel in Salzburg, en in Mozart- en Haydnwerk onder leiding van Gardiner en Brüggen - een nieuwe Nelly Miricioiu?

MINTZ Shlomo Mintz, een van 's werelds beste violisten, is de laatste jaren steeds meer gaan dirigeren. Hij is onder meer vaste gastdirigent bij het Limburgs Symphonie Orkest in Maastricht. Goed dat hij ook weer eens te horen is in zijn hoedanigheid als violist: in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht speelt Mintz dinsdag sonates van Beethoven (nrs 1 en 9), Hindemith (nr 1) en Enescu (nr 3). Pianist is Georges Pludermacher.

DOGTROEP Op 29, 30 en 31 maart klinkt in het Amsterdamse Paradiso Dogtroepmuziek tijdens een theatraal concert met 70 blazers, strijkers, stemmen en slagwerksters, video-animaties en een schimmenopera, Claw Boys Claw, Harmoniecorps Tuindorp, Hollands Vocaal Ensemble, Les Bouches en het Ivy Island Sextet.

MILLENIUM Vanavond organiseert kunsttijdschrift Millenium in Arena in Amsterdam The dance party, met een presentatie van de roman Dichters dansen niet van Serge van Duijnhoven, een optreden van de groep Sensurreal, live-video van Eyegasm en dj's Dano ('goes trance') en Zadek.

POEZIE 'Wie naar de Nacht van de Poëzie in Utrecht gaat, hoeft daarna het hele jaar niets meer aan poëzie te doen', wordt weleens gezegd. Dat is natuurlijk onzin - na de 'nacht' begìnt het lezen pas. Zaterdag beleeft Vredenburg de vijftiende 'nacht', die duurt van acht uur 's avonds tot drie uur 's nachts. Zeventien dichters dragen voor uit eigen werk, onder wie Benno Barnard, H.C. ten Berge, Hugo Claus, Eva Gerlach, Frank Koenegracht, Rutger Kopland, Gerry van der Linden, Tonnus Oosterhoff en Chawwa Wijnberg. Voor muziek zorgen Paco Peña, Slagerij van Kampen en Fay Lovsky.

MIRñ Tijdens het Miró-jaar stonden de media bol van de verhalen over de Catalaanse kunstenaar, wiens merkwaardige, surrealistische doeken met hun heldere kleuren en hun spinachtige figuurtjes de kunst sterk beïnvloed hebben. In Nederland is niet vaak werk van hem te zien geweest. Het Stedelijk Museum Schiedam viert zijn 95-jarig bestaan met een grote overzichtstentoonstelling van Miró's grafiek van 1930 tot 1972.

Meer over