KEUZE

SRANAN POKU Op het Sranan Poku Festival, het festival Surinaamse muziek in Den Haag, vanavond in Korzo jazz-zangeres Denise Jannah en de Glenn Weisz Band, vrouwenkawinagroep Mi Oso es Mi Kas, gitarist Robby Alberga en de hindoestaanse zanger Droeh Nankoe....

HOME-TAPERS Vanavond en zaterdag in Doornroosje in Nijmegen het home-tapers-festival Fast Forward met veel 'lo-fi' muziek, maar ook gesproken woord, film, strips en schilderkunst. Vanavond Beck, het Amerikaanse duo Doo Rag, Robyn Hitchkock, John S. Hall & Kramer, Simon Joyner, Fur Tips, Electric Hannes en nog

veel meer. Zaterdag The Hitsville House Band met Wreckless Eric, Chris Knox, Virginia Dare, Mountain Goats, en vele anderen.

VOLHARDING Het programma Jazz Connection van De Volharding bestaat uit premières van Rzewski, Wheeler, Van Bergen, Hijmans en Koltermann. Maandag in Amsterdam (Felix Meritis), donderdag in Utrechtse School. Tournee tot en met 13 mei.

LIEDCYCLI De bariton Robert Holl verricht komende week een kleine tour de force. In Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht zingt hij donderdag de complete Dichterliebe-cyclus van Schumann. Daags daarop volgt Schuberts Winterreise in het Amsterdamse Concertgebouw. Pianist is Naum Grubert.

BRAHMS Tot de hoogtepunten van de kamermuziek hoort het Klarinetkwintet in b, een laat werk van Johannes Brahms voor klarinet en strijkkwartet. George Pieterson en het Berlijns Philharmonisch Kwartet spelen het stuk vanavond in de Aula van de Katholieke Universiteit in Tilburg. Na de pauze maakt Pieterson plaats voor Jean Decroos, gastcellist in het Strijkkwintet in C van Franz Schubert.

POLLINI Meesterpianist Maurizio Pollini speelt zondag in het Amsterdamse Concertgebouw het Allegro in b (opus 8) en de grote Fantasie in C van Schumann. Na de pauze volgen twee nocturnes en de Sonate met de treurmars van Chopin.

WORLD WIDE VIDEO Ook het jaarlijkse World Wide Video Festival in Den Haag doet dit jaar mee aan de cd-rom en de cd-i-rage en doet een poging ter 'bezinning op de inhoudelijke meerwaarde' van de al dan niet nieuwe media. Behalve 100 videotapes zijn er zeven multimedia-installaties en interviews met de kunstenaars. Van 27 tot en met 30 april in het World Wide Video Center en het Theater aan het Spui in Den Haag. Op de laatste festivaldag een symposium over digitale beeldcultuur.

OUD Koos Terpstra schreef en regisseert het stuk Oud voor Greet Groot (rond de 80), Jaap Hoogstra (80), Jurg Molenaar (65) en Georgette Reyevsky (rond de 80). 'Ze hebben allemaal de uitstraling van een zestienjarige. Ze leven nog volop. Wat is dat? Daar wil ik achter komen', zegt Terpstra over Oud, dat te zien is als lunchvoorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam van 25 april tot en met 26 mei.

KAAITHEATER Kopnaad van het Brusselse Kaaitheater is gebaseerd op een theatertekst van Stefan Hertmans, een samensmelting van de gedachten van Hölderlin, de filosoof Nietzsche en Kaspar Hauser. In de regie van Jan Ritsema is Kopnaad te zien in de Rotterdamse Schouwburg op 26 en 27 april en in de Haarlems Toneelschuur op 28 en 29 april.

undefined

Meer over