Keurmerk voor films, video en tv bijgesteld

Het Nicam, verantwoordelijk voor de Kijkwijzer, het Nederlandse keurmerk voor film, video en televisie, is na een publicatie in de Volkskrant begonnen met het opschonen van zijn database (www.kijk wijzer.nl.) Een productie komt soms drie keer in de database voor, telkens met een andere leeftijdsgrens....

De speelfilm Beverly Hills Cop (1) bijvoorbeeld, uit 1984, met Eddy Murphy, stond een keer vermeld als geschikt voor 12 jaar, een keer als 6 jaar en een keer als alle leeftijden (AL). Sinds de publicatie van afgelopen zaterdag zijn de AL- en 6-jaar-vermelding verwijderd, en rest slechts de classificatie 12 jaar.

Niettemin ligt de Beverly Hills Cop-dvd met een AL-aanduiding in de winkels. Dit geldt ook voor video's en dvd's van bijvoorbeeld James Bond (officieel 12, in de winkel AL), Lara Croft Tomb Raider (officieel 12, in de winkel MG6) en Ben Hur (officieel 12, in de winkel AL)

'Dit systeem maakt een chaotische indruk', zegt Werner van Katwijk, woordvoerder van de vier nationale schoolouderverenigingen die al langer tegen de Kijk wijzer ageren. 'Wij stuiten geregeld op dit soort ongerijmdheden.' Een audiovisueel product als een speelfilm kent vaak meerdere openbaarmakers.

Eerst is er de producent die hem in de bioscoop brengt, dan een tv-omroep die de uitzendrechten verwerft, vervolgens een firma die hem als huurvideo op de markt brengt en ten slotte is er nog een uitgave als koopvideo. Volgens het geprivatiseerde Kijkwijzer-systeem kunnen al die marktpartijen hun eigen 'keuring' doen en classificatie aan de Kijkwijzer-database toevoegen.

Een omroep die de film pas na tienen 's avonds wil uitzenden, kan hem zonder bezwaar op 16 klasseren, terwijl een dvd-verkoper die er zeker van wil zijn dat hij zijn hele oplage kwijtraakt, ongestraft de classificatie kan verlagen naar AL. Hierdoor is elke centrale regie weggevallen, zodat er in feite geen sprake is van een keurmerk.

De opschoonactie maakt deNicam-database nu voor het oog consistent, maar verandert er niets aan dat er titels in winkels en videotheken liggen met een onjuiste classificatie.

Het Nicam kan daartegen niet optreden. Het Nicam ontkent de opruimactie niet, maar zegt dat er geen sprake is van chaos en poging tot camouflage. 'Die database kijken we periodiek na, soms ook na signalen van buiten', zegtNicam-directeur Wim Bekkers.

Meer over