Keurige patronen, maar geen goals

ZWOLLE - Met een doelpuntloze wedstrijd kon maar één ploeg tevreden zijn, zo concludeerden enkele Britse journalisten na afloop van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Engeland. Niemand durfde hen ongelijk te geven. Oranje was oppermachtig, maar kwam desondanks niet tot scoren.


Daarmee liet het elftal van bondscoach Roger Reijners een kans liggen om afstand te nemen in de kwalificatiepoule. Na de gewonnen wedstrijden tegen Servië (6-0) en Kroatië (3-0) had Nederland zijn directe concurrent Engeland op vijf punten achterstand kunnen zetten. 'Er had meer in gezeten', wist middenveldster Anouk Hoogendijk.


Niet dat het de bijna 9.000 toeschouwers stoorde. In een bijna uitverkocht FC Zwollestadion was het een Oranjefeestje: supporters, uitgedost met vlaggetjes, sjaals en hoeden, die onophoudelijk waves door het stadion lieten rollen.


Op het veld zagen zij de Nederlandse vrouwen vooral tegen zichzelf voetballen. Zij kwamen in het eerste bedrijf amper in problemen door de Engelsen. Oranje speelde verzorgd positiespel en zocht voortdurend naar de vrije speelster. En met succes. Met name Hoogendijk en Kirsten van de Ven draaiden goed weg van hun directe tegenstandsters en zochten de ruimte op.


De Britten waren mede door het hun amper bewegende middenveldspeelsters nauwelijks in staat een fatsoenlijke aanval op te zetten. De incidentele aanval die ze inzetten, werd feilloos geëlimineerd door centrale verdedigsters Daphne Koster en Mandy van den Berg.


Toch wist Nederland het ruime veldoverwicht niet uit te buiten. De fysiek sterke Engelse verdedigsters beperkten zich tot het opgooien van een onwrikbare muur, waar de Oranje-aanvalsters moeite mee hadden. Tot veel meer dan tot een aantal afstandsschoten van spits Manon Melis kwamen de Nederlandse vrouwen niet.


Daar leek ook het grote manco in het Nederlandse spel te liggen: de ingestudeerde patronen werden keurig uitgevoerd, maar op het moment dat de speelsters de drukte moesten opzoeken begon het te haperen. Onder druk van de Britse verdedigers kwamen veel passes van de Nederlandse vrouwen niet aan. Het begon, samen met de vele onnauwkeurige voorzetten, tot frustraties te leiden.


Het dreigde vlak na rust des te zuurder te worden toen keepster Loes Geurts uitkwam om de bal voor de voeten van Fara Williams weg te pakken. Geurts miste de bal, raakte de doorgebroken Britse en kreeg strafschop tegen. 'Een terechte penalty', volgens Geurts. 'Ik was te laat en raakte haar.'


De Nederlandse doelvrouw mocht van geluk spreken dat de Duitse scheidsrechter Bibiana Steinhaus het bij een gele kaart liet. Daardoor kreeg Geurts de kans om haar fout te herstellen: zonder al te veel moeite stopte zij de door Williams zwak ingeschoten penalty.


Gaandeweg de tweede helft werd het Engelse team op het middenveld wat sterker en kreeg Oranje minder de kans om goed te combineren. Toch bleef Nederland de betere partij, maar slaagde het er andermaal niet in om door de Britse verdediging heen te dringen.


Even leek Engeland in de tweede helft sterker te worden, maar in de slotfase was Nederland weer veruit de beste partij. Ondanks een aantal goede kansen in de tweede helft slaagde Oranje er toch niet in het verschil te maken.


Meer over