Keulse burgemeester wil bouw metro staken

Het is onverantwoord om door te gaan met de aanleg van een metroverbinding in het centrum van Keulen. Dat zegt de Keulse burgemeester naar aanleiding van het instorten van het stadsarchief (met video).

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat het ongeluk samenhangt met de aanleg van de Keulse Noord-Zuidlijn – die sinds de aanvang van de werkzaamheden in 2004 met veel problemen gepaard is gegaan. Om nog onopgehelderde redenen is in een bouwput in de buurt van het stadsarchief een bodemverzakking ontstaan. Als gevolg daarvan verdween ook de grond onder het stadsarchief en twee aanpalende panden. Daags na het ongeluk was de bodem in het getroffen gebied nog zo instabiel, dat grote hoeveelheden beton in de ontstane gaten moesten worden gestort.

Voor het Keulse vervoerbedrijf KVB zijn de gebeurtenissen van deze week geen reden om het project af te blazen. Dat zou, aldus een woordvoerder, ‘contraproductief’ zijn. Volgens hem duidt niets erop dat ook op andere plaatsen langs het metrotraject grondverzakkingen zijn ontstaan. Ook de plaatselijke SPD-leider Jürgen Roters, die bij lokale verkiezingen in juni als tegenkandidaat van burgemeester Schramma zal aantreden, wijst een bouwstop categorisch af. ‘Het kan niet zo zijn dat men nu afstand neemt van een project waaraan al zo veel belastinggeld is besteed.’

Tekst loopt door onder video

]]>

Berhhard Maidl, hoogleraar tunnelbouw aan de Ruhr-universiteit in Bochum, denkt dat het ongeluk in Keulen het gevolg is van ‘een samenloop van vele ongunstige omstandigheden’ – waarvan een ondeugdelijk geconstrueerde bouwput er één kan zijn. Justitie in Keulen onderzoekt of tegen eventuele verantwoordelijken vervolging kan worden ingesteld.

De verantwoordelijke autoriteiten gaan er vooralsnog niet van uit dat de scheurtjes die eerder in de kelderwanden van het ingestorte archief werden geconstateerd voorboden waren van de ramp. Nog tijdens de laatste inspectie, in december 2008, werden de scheurtjes als ‘niet bedenkelijk’ gekwalificeerd. Eerder verzakten verschillende – overwegend oude – gebouwen in de omgeving van de Noord-Zuidlijn.

Uit een relatief onbeschadigde vleugel van het archiefgebouw heeft de brandweer een klein deel van de waardevolle inventaris kunnen redden. De archiefstukken die nog in het puin liggen, worden vooral door vocht bedreigd: grondwater van onderen, regen van boven.

Ingestorte bouwput in Keulen (EPA) Beeld
Ingestorte bouwput in Keulen (EPA)
Meer over