Kerstpakketten door Poolse handen

Met Nederlandse inpakkers ging het nog weleens mis. Daarom besloot directeur Jerry Bakker van Stegman Polen in te huren. 'Je kunt er altijd van op aan.'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LISA SPIT

WERVERSHOOF - Marshmallows, wijn, chips, salsa en zelfs een lamp verdwijnen in een grote kartonnen doos die wordt dichtgeplakt om pas rond de Kerstdagen weer te worden geopend. In een klein dorpje in Noord-Holland beleeft het bedrijf Stegman op dit moment de drukste zes weken van het jaar. In een grote hal maken zo'n dertig Poolse vrouwen overuren om 400 duizend kerstpakketten op tijd ingepakt te krijgen.

'Polen werken hard, je hoort ze niet klagen en je kan er altijd van op aan', zegt Jerry Bakker. De directeur van Stegman heeft niets dan lof voor zijn werknemers, waarvan sommige nu al veertien seizoenen voor hem werken. Waar het in het verleden weleens misging met Nederlandse inpakkers, die bijvoorbeeld niet op kwamen dagen of regelmatig eerder weg moesten, hebben de Poolse vrouwen hem nog nooit in de kou laten staan.

Hoewel de werkloosheid in Nederland stijgt en de crisis zijn intrede doet, blijkt het moeilijk om hier gemotiveerde, hard werkende arbeidskrachten te vinden. Uitzendbureau AB, waar Stegman mee werkt, zoekt deze dan ook over de grens en heeft op dit moment ongeveer zeshonderd Polen in dienst. 'Er zijn simpelweg niet genoeg Nederlanders voor al het werk dat wordt aangeboden. Daar komt bij dat werkgevers graag Polen hebben. Ze zijn flexibel en werken keihard. Wanneer je ze maar dertig uur inroostert, zijn ze teleurgesteld', vertelt Niels de Hoop van AB.

Strakke planning

Ondanks de strakke planning en het feit dat er deze week zelfs op zaterdag moet worden gewerkt, heerst er rust in de wat kille hal. De vrouwen, vrijwel allemaal in spijkerbroek, werken geconcentreerd en ogenschijnlijk zonder stress.

Sylwia Szanguleit (30), die vanwege haar goede Engels en tien jaar ervaring het hele gezelschap aanstuurt, lijkt het overwerk niet te deren. 'Net als alle andere vrouwen kom ik hier om te werken. We krijgen er goed voor betaald en het is niet oneindig, het duurt slechts zes weken.'

Mentaliteit

'We moeten inzien dat de mentaliteit in ons land is veranderd. De tijd dat jongeren keihard werkten en bollen pelde voor hun centen is voorbij', meent Bakker. 'Nederlanders hebben vaak iets te klagen, of ze moeten eerder weg of kunnen op dinsdagochtend niet werken. Dat kan natuurlijk, maar niet bij dit bedrijf. Bij het wegvallen van één schakel wordt het hele inpakproces onderbroken.' Door dergelijke praktijken dreigden de kerstpakketten vijftien jaar geleden niet op tijd afgeleverd te kunnen worden. De maat was vol en De Bakker besloot naar andere werknemers te zoeken. Dat werden de Polen.

De blonde Szanguleit pakte tien jaar geleden haar eerste kerstpakket in bij Stegman. Wat begon als een manier om wat geld bij te verdienen tijdens haar studie economie, lijkt nu serieuze vormen aan te gaan nemen.

Haar echtgenoot, die ook economie studeerde, wil naar Nederland emigreren om hier een nieuw bestaan op te bouwen. 'Het inpakken is helaas maar tijdelijk, daarna zullen we op zoek moeten naar ander werk.' Mocht het niet lukken, dan lijkt de Poolse, die haar moeder en hond enorm mist, dat minder erg te vinden dan haar man, die thuis maar moeilijk aan een baan komt.

undefined

Meer over