Kerry wint, maar vandaag begint Bush

Snel en duidelijk won John Kerry de Democratische kandidatuur op Super Tuesday. Voor Bush was het de laatste dag voor beleefdheden. Bush komt vanaf vandaag op gang....

Van onze correspondent Jan Tromp

De president zei erbij dat hij uitkeek naar een inspirerende race. John Kerry had daarop de wens op een mooi debat uitgesproken.

Voorlopig waren dat de laatste vriendelijkheden tussen de heren.

Kerry ging de zaal in waar zijn aanhang hem in feestvreugde opwachtte: 'De regering-Bush heeft de meest onbekwame, roekeloze, arrogante en ideologische buitenlandse politiek gevoerd in de moderne geschiedenis van dit land.'

Bush komt vanaf vandaag op gang. Hij kan de komende maanden voor ten minste 120 miljoen dollar aan televisiereclame besteden, een recordbedrag. Iets van de aanpak werd vorige week zichtbaar toen de president de Republikeinse gouverneurs toesprak. 'De kandidaten', zei hij over zijn Democratische rivalen, 'vormen een interessante groep met diverse opinies: vóór belastingverlaging en ertegen, vóór vrijhandel en ertegen, vóór de Patriottenwet en ertegen, vóór bevrijding van Irak en ertegen. En dat is nog maar één senator uit Massachusetts.'

Nog acht lange en harde maanden te gaan naar 2 november.

Kerry heeft 28 van de 31 voorverkiezingen gewonnen, een grote zeldzaamheid. Hij heeft een eensgezinde partij om zich heen. Het 'alles-is-beter-dan-Bush' is diep doorleefd onder Democraten.

Kerry staat volgens veel waarnemers voor ten minste twee problemen. Joe Klein, commentator van Time, bezig aan zijn achtste presidentsverkiezing, sprak dinsdagavond spottend over Kerry als 'die wijndrinkende libertijn die zijn vrouw heeft opgepikt bij een conferentie over opwarming van de aarde'. Vooruitstrevend, maar chic. Progressief op een modieuze wijze, dat beeld kleeft aan Kerry.

De Democratische presidentskandidaat zit negentien jaar in de Senaat. Hij beschikt over een schat aan ervaring. Kerry zal ermee achtervolgd worden. Het Republikeinse campagneteam heeft duizenden bladzijden met speeches, interviews en uitspraken van hem geanalyseerd. 'Het is zijn grootste kwetsbaarheid', schreef Charles Krauthammer, columnist van de Washington Post, 'zijn adembenemende hang naar wisselende standpunten, al naar gelang het politiek uitkomt.'

Volgens zijn campagneteam moet George Bush vooruit kijken. Hij moet uitgroeien tot de protagonist van particuliere welvaart. Hij zal niet ophouden te betogen dat de Democraten voor meer overheid zijn.

Het probleem voor de zittende president is dat hij van dag tot dag herinnerd wordt aan zijn prestatielijst van de afgelopen drie jaar: de oorlog in Irak, het begrotingstekort, de werkloosheid.

De verwachting is dat het een nek-aan-nek race wordt, minstens zo spannend als in 2000. Maar veel kan nog veranderen. Er zijn Republikeinen die dromen van de arrestatie van Bin Laden, in september, liever nog in oktober.

Meer over