Kerry tegen Pakistan: Taliban harder aanpakken

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is vandaag voor een niet in het openbaar aangekondigd bezoek in Pakistan aangekomen. Meteen na aankomst ging hij in overleg met premier Nawaz Sharif en diens nationale veiligheidsadviseur om aan te dringen op een robuustere aanpak van alle extremistische groepen in het land.

John Kerry. Beeld ap
John Kerry.Beeld ap

Pakistan treedt al harder op tegen de extremisten, met name na de terreuraanval van de Pakistaanse Taliban vorige maand op een school in Peshawar, waarbij 150 mensen onder wie meer dan 130 kinderen om het leven kwamen.

Volgens functionarissen in het gezelschap van Kerry wil Washington aandringen op een 'echte en duurzame inspanning' om zowel de Afghaanse als de Pakistaanse Taliban, maar ook het Haqqani-netwerk en de groep Laskhar-e-Taiba aan te pakken, die een directe bedreiging voor Afghanistan, Pakistan en India en voor de Amerikaanse belangen vormen.

Om het veiligheidsaspect te benadrukken is generaal Lloyd Austin, het hoofd van het Amerikaanse Central Command dat de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten en Zuid-Azië overziet, met Kerry meegereisd.

Meer over