Kerry dreigt Rusland met hardere sancties

De Amerikaanse minister John Kerry ziet in de chaos in het oosten van Oekraïne de hand van Moskou. Intussen is de Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne in volle gang.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd dat er hardere sancties dreigen als Rusland Oekraïne niet met rust laat. Volgens Kerry is het duidelijk dat Moskou achter de onrust in het oosten van Oekraïne zit. Tegenover de Senaat zei hij dat Moskou mogelijk de grond rijp probeert te maken voor militair ingrijpen, zoals eerder op de Krim.

'Het is duidelijk dat Russische speciale eenheden de drijvende kracht zijn achter de chaos van de afgelopen 24 uur', zei Kerry. Hij doelde op de bezetting van overheidsgebouwen in Charkov, Donetsk en Loegansk door pro-Russische activisten.

Oekraïense veiligheidstroepen wisten het provinciegebouw in Charkov maandagavond te heroveren, maar in Donetsk en Loegansk hielden de activisten stand. In Loegansk hebben betogers de straten rond het bezette hoofdkwartier van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOE gebarricadeerd met prikkeldraad, autobanden, zandzakken en metalen versperringen.

De bezetters zeggen dat zij de beschikking hebben over twee- tot driehonderd kalasjnikovs. Een deel daarvan hebben ze buitgemaakt tijdens de overval op het SBOE-kantoor. Volgens de autoriteiten zouden ze explosieven in het gebouw hebben geplaatst om een aanval van de veiligheidstroepen te bemoeilijken.

De snelle ontruiming van het gebouw in Charkov duidt erop dat de Oekraïense autoriteiten hebben besloten doortastender op te treden tegen de pro-Russische activisten. Het parlement stemde dinsdag in met zwaardere straffen voor het oproepen tot separatisme. Het blijft op eieren lopen: Kiev is bang dat ingrijpen in Donetsk en Loegansk op geweld zal uitdraaien, met als risico dat Rusland zich in het conflict mengt.

De Oekraïense regering zei dinsdag dat zij bereid is met Rusland rond de tafel te gaan zitten. Aan de onderhandelingen mogen volgens Kiev alleen officiële vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de VS en de EU deelnemen. Rusland staat erop dat ook vertegenwoordigers uit het oosten en zuiden van Oekraïne aan de gesprekken deelnemen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eiste verder dat Kiev Moskou vooraf inzage geeft in de plannen voor een grondwetswijziging. Rusland wil dat Oekraïne een federale staat wordt. Kiev vreest dat dit een opstapje zal worden naar afscheiding van de Russisch-talige regio's.

Om de nieuwe regering in Kiev verder onder druk te zetten maakte het Kremlin bekend dat president Poetin vandaag met zijn medewerkers over de gasleveranties aan Oekraïne gaat praten. Volgens Moskou staat Kiev nog voor 1,6 miljard euro in het krijt bij Rusland. Rusland heeft de gasprijs voor Oekraïne al flink verhoogd, maar mogelijk zal Moskou voortaan vooraf betaling eisen.

undefined

Meer over