KERKSTRAAT

Kerkstraat, Bodegraven. Begint bij Marktstraat/Brugstraat, eindigt bij Buitenkerk. Huisnummers 1-182. Eenrichtingsverkeer. NH kerk...

Het kunstvoorwerp doet me aan een middeleeuwse helm op een sokkel denken. Het is 'Blanke bolster' van Leon Veerman. Een stukje verderop staat 'Bolvariatie 4' en weer een stukje verderop staan twee 'helmen', waarvan ik vergeet de naam te noteren, te druk als ik ben om twee kerken uit elkaar te houden.

Van de Evangelisch Lutherse kerk ('na Woerden de oudste Lutherse gemeente van Nederland') is veel wetenswaardigs van de gevel af te lezen. De geschiedenis van het gebouw, een gedenksteen, een kleurige Lutherroos, een zwaan die terugwijst op Johannes Hus (en, wat ik niet wist, huss is Tsjechisch voor gans).

Van de Nederlands Hervormde Kerk is bitter weinig af te lezen, en nog minder van een vrijwel afgesleten gedenksteen ergens uit achttienhonderdzoveel.

Jammer. De zwijgzame NH Kerk heeft alles en de spraakzame EL Kerk heeft niets met deze Kerkstraat te maken.

Het maandmenu van restaurant In het Bonte Varken (nummer 92) vermeldt kalfstong. Slager Kamerling op nummer 26 verkoopt 'de lekkerste erwtensoep' alsmede Muiderslotjes, 'zachte biefstuk met een verrassende vulling' (100 gr. 2,95). Wie de vogels in deze barre tijden welgezind is, kan voor één gulden bij bakker De Leeuw (nummer 36) oud brood kopen.

Ochtend in de Kerkstraat van Bodegraven. Als ergens de kerk (letterlijk) in het midden wordt gelaten, is dat hier. Naar het oosten toe het domein van de middenstand, met ladders en kruiwagens op de stoep, reclameborden, automaten met toverballen (voor 'n kwartje) en een plastic zak voor oude schoenen. Naar het westen overwegend het domein van de woonhuizen, van herenhuizen, van attractieve trap- en tuitgevels en een enkele renaissancegevel, van geelrode jugendstil-motieven boven de kozijnen, van glas-in-lood en erkers, van variatie die ontegenzeggelijk menige keer allure heeft.

En daar tussenin dus de kerk, met de zijbeuk naar de straat gekeerd, een wat breed uitgevallen toren, uitlopend in een sierlijk spitsje met gouden wijzerplaten. In een halve cirkel staan om het gebouw auto's geparkeerd waartussen ik onverwacht op een stenen kaas - model Gouda - stuit, die vanaf een voetstuk herinnert aan '100 jaar Bodegraafse kaasmarkt, 14 september 1982'.

De humor ligt hier niet op straat, maar in de etalage van de Giftshop op nummer 62 ('The fine art of giving'): aardewerken koeien die op een Harley Davidson rijden, die keuvelend over een hek met opschrift No Bulls hangen, die verkleed zijn als stierenvechter. Twee beren, verkleed als bruidspaar. Een schort voor Hem met de afbeelding van een trieste, aardappelen schillende man en de tekst 'Pensioen (er is thuis nog veel te doen)'?

Wie schenkt zoiets? Wie krijgt zoiets?

Aan de deur van nummer 172 hangt nog een adventskrans (we schrijven februari!). De zijramen van nummer 99 zijn met kranten dichtgeplakt. Op nummer 140 is de warme bakker vertrokken, met achterlating van een enkel Verkade-stickertje. Ook nummer 20 (eens van de Superdrogist) staat te huur.

Dirk Jan Wartnaar geeft in het Evertshuis een theeconcert, Von guten Machten, met zang van bariton Kees de Bruijn en klein-koor. In centrum Amicitia treedt dj Rijk Overdijkink op. Allemaal te lezen op de ramen van uitzendbureau Dactylo op nummer 16.

Uit de kluiten gewassen beesten van pluche bevolken de vensterbank van nummer 142 (vroeger winkel geweest?). Wanneer ik passeer, richt een van hen zich onverwacht op en staart me met anemoonblauwe ogen aan. Een Angorakat. De rest verroert zich niet. Tuurlijk niet, die zijn van pluche.

Frans van Schoonderwalt

Meer over