KERKSTRAAT

Kerkstraat, Amsterdam. Begint bij Leidsegracht, eindigt bij Magere Brug over de Amstel. Huisnummers 1-461. Eenrichtingsverkeer. Amstelkerk...

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Wat heeft Miss Dizzy gemeen met Les Sacres Coeurs? En met Coco Coquette?

Ze treden allemaal in café Secret op.

De drinkhuizen heten ook Genootschap der Geneugten, Klinkers, Le Debutant, U Svejka, The Dolphins en De Pub.

Ochtend in de Kerkstraat van Amsterdam. Drie bierflesjes ònder en een colablikje òp een bankje voor de Theaterschool als herinneringen aan een dorstige nacht. De straat schudt zich wakker, rolluiken ratelen, op nummer 13 stofzuigt driehoog een stofzuiger, breekbare hondjes mogen buiten even een breekbaar pootje optillen. Voor de Ziekenverpleging ligt de inhoud van een vuilniszak.

Dwars door allerlei leef- en woonlagen baant de straat zich in veelal kaarsrechte delen een weg naar de Amstel. Een stadje op zich, hier stil en groen, daar luidruchtig en smoezelig, met een eigen middenstand, een polikliniek, de stadswacht, parkeerhavens, het postkantoor, de reclassering, de wasserette, Amsterdammertjes, het nachtleven, het eten en het drinken.

Ook met zijn eigen rouwproces. 'Jippert, true angels leave early, je vrienden'. De pamfletten hangen op gevels, op palen, op overal. Jippert had vele vrienden.

'Zijn we simpel of zijn we lid?', vraagt nummer 453. 'No damned bikes against my damned window', verordonneert nummer 457. 'Keep love alive', verzoekt een meterkastje. 'Make life last', bedelt een graffiteur.

In deze straat kun je terecht voor een kleptafel (op nummer 181), een stripboek (op nummer 78), een Corona Light (op nummer 59), een Zen-behandeling (op nummer 408) of een schilderij van Ibanez (op nummer 127).

Ik kijk neer in begroeide souterrains en krijg nekkrampen van al die voorover hellende trap-, klok- en andersoortige gevels. Het is wel even schrikken wanneer na zo'n rijtje typisch-Amsterdams me ineens op nummer 204 een aluminium bunker overvalt. Bestaat hier verdomme geen schoonheidscommissie? De architect schaamt er zich niet eens voor; hij heeft er breeduit zijn naam op gezet.

Wie is toch de kalende, ouderwetse man die op nummer 19 éénhoog en profil voor het raam staat? In een eerste reactie denk ik aan Louis Couperus. Bij nadere bestudering neig ik meer naar Pickwick. Híj neigt naar niks, want hij is op karton getekend.

De Harley Davidson van antiek gereedschap en schroot in de etalage van nummer 179 moet 250 gulden opbrengen. Voor iets minder dan twintig gulden valt op nummer 377 een visstoofpotje met kaas te proeven. Een fonkelendblauwe fles Tí Nant - die er uitziet als Soir de Paris, maar bronwater bevat - kost op nummer 159 ¿ 7,95.

Je steekt veel op in zo'n straat.

Lauantaisin is Fins voor zaterdag en yleinen betekent gemengd. Van het raam van de Finse sauna op nummer 404, die Suomi heet.

Ragoût de viande avec chou rouge is Frans voor hachee met rode kool. Van het menu van het restaurant op nummer 220-222, dat Hollands Glorie heet.

Galerija is Russisch voor galerie. Van het zonnescherm van de galerie op nummer 143, die WFK heet. (Iets van doen met het verroeste uithangbord Roeskie Dom op nummer 286?)

Op het Amstelveld staan twee ijzeren doelen wat doelloos in de ochtendstilte. Ik schiet een denkbeeldige bal dwars over het lege plein langs een denkbeeldige doelman. Niemand applaudiseert.

Op nummer 193 komen voor het raam tegelijk zon en maan op. Op nummer 252 hangen links en rechts boven de voordeur twee stenen kopjes met Afrikaanse trekken. Die in het portiek van nummer 54 lijken op Rembrandt.

Ali op nummer 93 driehoog bezit geen bel. 'Zwarte rubberen knopje onder indrukken zodat je een zoemgeluid hoort. Dan hoor ik je ook.'

Op de talloze foto's met yuppen in de vitrines van Angels herken ik alleen Patty Brard.

Frans van Schoonderwalt

Meer over