Kerkrade klautert op de bank voor nijver Roda

Hand in hand bedankten de kameraden van Roda JC het hooggeëerde publiek. De pupillen van de week bogen keurig mee....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

KERKRADE

De 2-1 zege op FC Groningen was zaterdagavond een fortuinlijke, maar niemand in het zuiden van Limburg die door om maalde. Het Roda van nu vermaakt het volk en dwingt geluk af, omdat het Roda van nu een topclub is. De fusieclub uit Kerkrade is hard op weg naar een puntentotaal dat een landskampioen waardig is. Vandaar dat matchwinner Maurice Graef in de deuropening van de kleedkamer luid verkondigde dat Ajax nog niet van zijn Limburgse kwelgeest is verlost.

Maar de kleine Graef, een spits met buskruit in de korte beentjes, moest er zelf om lachen. Woensdag in Maastricht, bij MVV, kan de Amsterdamse koploper het verschil met Roda weer tot zes punten herstellen. De titel, zo weet ook Graef, is te hoog gegrepen, maar met 47 punten uit dertig wedstrijden zit Europees voetbal zo goed als in de knip.

De Roda Juliana Combinatie heeft een metamorfose ondergaan. Een angstige counterploeg is veranderd in een wilskrachtig collectief dat de aanval zoekt. Een armoedige club met een sombere toekomst heeft zich opgewerkt tot een gefortuneerde vereniging met expansiedrift en uitzicht op een gloednieuw stadion.

Algemeen-directeur Servé Kuijer ziet Roda JC als een patiënt die was opgegeven, maar inmiddels weer kan lopen. 'Een patiënt die zelfs serieuze kansen op een gezond en lang leven heeft.'

Zeven jaar geleden stapte Kuijer in de chaos die Roda JC heette. Hij was tijdelijk secretaris en voorzitter om uiteindelijk, toen het puin was geruimd, als directeur in volledige loondienst te treden.

Roda's begroting is met zes miljoen nog altijd bescheiden, maar de inkomsten groeien gestaag in Kerkrade. Kuijer: 'In 1988 beurden we net aan twee miljoen gulden. Voor volgend seizoen begroten we zeven miljoen. We hebben doorlopende contracten met hele goede sponsors en een uitverkochte businessclub, dat betekent honderdtachtig seats maal vierduizend gulden. Het ziet er goed uit allemaal.'

Roda loopt inmiddels op eigen benen, maar leunt nog wel op Nol Hendriks, die aardige suikeroom met verstand van voetbalzaken. Kuijer: 'Als thuisbankier en headhunter van voetballers, trainers en sponsors is Hendriks eenvoudig onmisbaar voor de club.'

De Limburgse textielbaron gaat als bestuurslid technische zaken de komende weken met zeven spelers in conclaaf. Van zes man, onder wie Huiberts, Van Hoogdalem, Babangida en Luypers, loopt het contract af, terwijl de verbintenis met de Pool Iwan zal worden opengebroken. Roda wil de huidige spelersgroep intact houden en uitbreiden met een centrumspits.

Kuijer: 'Dat wordt een buitenlander. We hebben er drie op het oog. Nee, een grote naam zit er niet bij. Van de subtoppers in Nederland is niet één club in staat een grote aankoop te doen. Met uitzondering van Vitesse dat door de verkoop van Glenn Helder wat achter de hand heeft.'

Hoewel Roda dit seizoen opzien baart, is Kuijer niet bevreesd dat de selectie zal worden uitgehold door clubs met koopkracht. 'Om de simpele reden dat voor geen van onze spelers serieuze belangstelling van wie dan ook bestaat.

'Het is dus reëel om te stellen dat we deze groep bij elkaar kunnen houden. En mocht er toch iemand afvallen dan staat zijn vervanger al klaar. Voor iedereen hebben we een alternatief achter de hand of op het oog. We zijn goed bezig geweest.'

Door Roda te herstructureren heeft Kuijer ook naam gemaakt buiten de voetbalwereld. Vandaar dat hij serieus kandidaat is voor een gewichtige functie in de raad van bestuur van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Overweegt Kuijer een mooie transfer, Roda's andere geneesheer, Huub Stevens, zette onlangs een krabbel onder een nieuw, tweejarig contract.

Trainer Huub, een jongen uit de streek, predikt het voetbal dat tot de verbeelding spreekt bij Limburgers met een verleden in de kolenmijnen. Kerkrade en omgeving klautert op de banken voor een nijvere, aanvallende ploeg die z'n tegenstrevers met opgestroopte mouwen van katoen geeft.

Stevens en zijn assistent Achterberg eisen van hun spelers inzet, hartstocht en agressie. Het bedenkelijke aantal van 41 gele en drie rode kaarten is het onvermijdelijke gevolg van het vaak al te drieste voetbal. Centrale verdediger Atteveld is koploper in het gele kaarten-klassement van de eredivisie. Boeking nummer negen deed hem zaterdag voor de zevende keer dit seizoen op de tribune plaatsnemen.

Maar ook zonder Atteveld kreeg Roda het onbevangen spelende Groningen op de knieën. Zij het met enig fortuin. International De Kock brak in de vermakelijke tweede helft de score open uit een strafschop die door Iwan was uitgelokt. Na de gelijkmaker van Gorré, een van richting veranderd schot, kreeg Groningen de beste kansen, maar scoorde Graef.

Roda's topschutter was al in geen tijden meer aan de bal geweest, maar haalde plots verwoestend uit. Zijn veertiende treffer van het seizoen was een fraaie en goed voor de negentiende zege in deze competitie.

De provincie is er danig van onder de indruk en bij het dankbetoon van Stevens' mannetjesputters zongen negenduizend Limburgers dan ook uit volle overtuiging: Roda, los mar jon. Laat Roda maar schuiven.

Meer over