Kerken Indonesië doelwit aanslagen

President Abdurrahman Wahid is geschokt door een reeks van bomaanslagen op christelijke kerken in verschillende delen van Indonesië, waarbij op kerstavond vijftien doden zijn gevallen....

AFP en AP

In Jakarta werden vijf kerken het doelwit van een aanslag. Eén daarvan was de kathedraal in het centrum van de hoofdstad, waar de bom om half twaalf 's avonds ontplofte, juist tijdens de kerstmis. Tegelijkertijd ontploften er ook bommen in Medan (Noord-Sumatra), Mojokerto (Oost-Java), Mataram (West-Nusatenggara), Pekanbaru en Batam (Riau) en Sukabumi (West-Java). In Riau vielen vijf doden, in Jakarta drie, in West-Java vier en in Oost-Java één. Vijftien bommen werden door de politie onschadelijk gemaakt - dertien in Meden en twee in Jakarta.

In Bandung werden twee arrestaties verricht in verband met de aanslagen. De plaatselijke politie zei een 'bomfabriek' te hebben ontdekt .

President Wahid was niet de enige moslim die medeleven betuigde met de christelijke minderheid (5 procent van de Indonesische bevolking). Enkele leden van de Beweging van Indonesische Moslim-Studenten bezorgden een bloemenkrans bij de kathedraal van Jakarta. En Laskar Jihad, de organisatie die strijders naar de Molukken heeft gestuurd om de moslims daar te steunen in de strijd tegen de christenen, gaf een verklaring uit waarin de aanslagen 'met kracht' werden veroordeeld.

Het hoofd van de katholieke kerk in Indonesië, kardinaal Julius Darmoatmodjo, riep de christenen op geen overhaaste conclusies te trekken aangaande de daders van de aanslagen . Moslimleiders riepen hun volgelingen op het hoofd koel te houden tijdens Idul Fitri, het feest na afloop van de vastenmaand dat vandaag begint. De politie in Jakarta is versterkt met 18 duizend man.

Meer over