Kerk noodt dolenden met Kerst weer thuis

De katholieke kerk in Nederland begint de campagne ‘Welkom Thuis’ om de gelovige de kerk weer in te krijgen...

De katholieke kerk roept via radio- en televisiespots gelovigen op met de Kerst naar de nachtmis te gaan. De spot van dertig seconden maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Welkom Thuis’ die gelovigen moet overhalen weer vaker een mis bij te wonen.

Het kerkbezoek loopt snel terug. Maar op kerstnacht gaat altijd nog de helft van de vier miljoen katholieken in Nederland naar de mis, zodat de kerk die nacht veel gelovigen hoopt te verleiden weer vaker naar de kerk te gaan.

Behalve spots op radio en televisie zullen ook spandoeken op de kerken worden gehangen met het opschrift ‘Welkom Thuis’ en een kwart miljoen magazines worden verspreid. Verder zullen in de promotiecampagne bisschoppen persoonlijke kerstherinneringen naar buiten brengen. Op een speciale website zijn podcasts, filmpjes en kerstverhalen gezet, waarmee mensen moeten worden bereikt die zich van de traditionele media hebben afgekeerd.

De operatie moet volgens het secretariaat van het rooms-katholieke kerkgenootschap in Nederland ‘budgetneutraal’ verlopen, hetgeen niet verrassend is na de ontslagen in bijvoorbeeld het aartsbisdom Utrecht.

Zo zullen parochies de kosten van de magazines zelf op zich nemen. De reclamespots op radio en televisie zijn gratis voor de katholieke kerk, omdat ze voor en na de uitzendingen van de eigen omroep RKK worden uitgezonden, zodat ze als promo’s kunnen worden beschouwd.

De katholieke kerk zal er de Gouden Loeki niet mee winnen, maar ze hoopt wel dat hierdoor tenminste de nachtmissen vol zitten tijdens Kerstnacht en op Eerste Kerstdag.

Meer over