Kensington Palace gaat weer open

Kensington Palace in Londen, waar prinses Diana in de laatste jaren van haar leven woonde, gaat na een uitgebreide restauratie maandag weer open voor het publiek. Bezoekers kunnen tientallen kamers bezichtigen, maar het luxueuze deel van het gebouw waar Diana woonde en waarin volgend jaar prins William en zijn vrouw Catherine hun intrek nemen, blijft voor hen dicht

De hal van Kensington Palace Beeld epa
De hal van Kensington PalaceBeeld epa

Het gebouw uit het begin van de 17e eeuw werd in 1689 gekocht door de Nederlandse koning-stadhouder Willem III, die het jaar daarvoor koning van Engeland was geworden. Ook zijn schoonzuster Anne, die hem in 1702 opvolgde, woonde er. In de 20e eeuw was een deel van het paleis de woning van prinses Margaret, de in 2002 overleden zuster van koningin Elizabeth II.

Bezoekers kunnen onder meer vijf jurken van Diana bekijken. Een ervan is een lange zwarte zijden jurk die de prinses droeg, voordat in 1981 haar verloving met kroonprins Charles werd bekendgemaakt. Ook een mini-jurk die de Italiaanse ontwerper Gianni Versace in 1995, 2 jaar voor haar dood door een auto-ongeluk, voor haar maakte, is te bezichtigen.

'Wij hebben prachtige voorbeelden van hoe Diana's stijl in de loop der jaren zich ontwikkelde - en voorbeelden van kleren die zij droeg toen zij veel meer zelfvertrouwen had en meer lette op modestijlen', zegt curator Alexandra Kim van de Britse koninklijkegewadencollectie.

Meer over