Kennedy-moord in de videotheek

Een van de schokkendste en tegelijk ook beroemdste amateurfilms ooit gemaakt, ligt sinds dinsdag voor omgerekend veertig gulden op band te koop in de Amerikaanse videotheek....

De 8mm-opnamen zijn voor de commerciële exploitatie digitaal bewerkt en daarom veel scherper dan de originele. De film werd indertijd op Dealey Plaza, de plek van de aanslag, geschoten door toeschouwer Abraham Zapruder, een kledingverkoper uit Dallas. De traumatische beelden schreven direct geschiedenis. De Zapruder-film werd talloze malen voorwerp van studie in het officiële en particuliere onderzoek naar de moord op Kennedy, en is 35 jaar lang op elk tv-station ter wereld ten minste wel één keer te zien geweest.

Voor de video is de Zapruder-film aangevuld met andere opnamen en begeleidend commentaar. De totale speelduur is 45 minuten. Hij is gemaakt in opdracht van de erven van de filmer Zapruder, bij wie het copyright rust van het origineel. Dat wordt bewaard in de nationale archieven.

De videotape, met een voorlopige oplage van 200 duizend exemplaren, zou oorspronkelijk eind augustus op de markt worden gebracht, maar die datum is vervroegd wegens de grote belangstelling, zei de producent.

Toch zal ook de datum van 1 augustus een rol hebben gespeeld. Dan wordt het filmpje, dat inmiddels miljoenen waard is, openbaar eigendom en een officieel document over de moord. Dit besloot een speciale commissie vorig jaar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en advocaten van de familie-Zapruder voeren sinds maanden harde onderhandelingen om de prijs te bepalen van de film, die in totaal 480 beeldjes beslaat. De Amerikaanse regering heeft anderhalf miljoen gulden geboden en laat doorschemeren bereid te zijn tot zes miljoen gulden te gaan.

Volgens de familie zou de film bij een veiling tussen 45 en 140 miljoen gulden opbrengen. Zij verwijzen ernaar dat voor een sigarendoos van Kennedy een miljoen en voor een bureau 2,8 miljoen gulden is neergeteld.

Meer over