Keniaans vluchtelingenkamp hoeft niet dicht; aanwezigheid terroristen niet bewezen

Het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia, een van de oudste en grootste kampen ter wereld, moet open blijven. Dat heeft het Keniaanse Hooggerechtshof donderdag beslist. De Keniaanse regering wilde het kamp sluiten, omdat het een uitvalsbasis zou zijn voor leden van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab.

Kees Broere
Het vluchtelingenkamp in Dadaab, Kenia. Beeld anp
Het vluchtelingenkamp in Dadaab, Kenia.Beeld anp

Volgens rechter John Mativo ging de regering van president Uhuru Kenyatta met haar wens om Dadaab te sluiten in tegen de Keniaanse grondwet en internationale verdragen. Dat het kamp een gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid achtte Mativo op geen enkele manier bewezen.

In Dadaab verblijven momenteel naar schatting ruim 250 duizend mensen. De meesten van hen zijn Somaliërs die zijn gevlucht voor het geweld in Kenia's buurland. Sommigen van hen verblijven er al meer dan een kwarteeuw. Ook zijn in het vluchtelingenkamp kinderen geboren die nergens anders dan in Kenia hebben geleefd.

De islamistische beweging al-Shabaab vormt niet alleen in Somalië, maar ook in Kenia een gevaar. Dat blijkt herhaaldelijk uit aanslagen bij de grens tussen de twee landen. Al-Shabaab wordt ook verantwoordelijk geacht voor de aanslag, in september 2013, op het luxe winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

(Tekst gaat verder onder foto).

Zicht op het vluchtelingenkamp in Dadaab, Kenia. Beeld anp
Zicht op het vluchtelingenkamp in Dadaab, Kenia.Beeld anp

Protest

Maar nooit is duidelijk bewezen dat aanhangers van al-Shabaab zich in het kamp zouden ophouden. Tegen de beslissing van de Keniaanse regering is dan ook vanaf het begin protest aangetekend, in Kenia zelf en door internationale organisaties, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

De regering-Kenyatta wilde het kamp al in november vorig jaar sluiten, maar stelde dit uit tot mei van dit jaar. De afgelopen tijd zijn enkele duizenden mensen vrijwillig uit Dadaab vertrokken. Toen ook is gebleken dat zij in hun vroegere thuisland Somalië nauwelijks op veiligheid en basisvoorzieningen kunnen rekenen.

De zaak bij het Hooggerechtshof was aangespannen door de Keniaanse mensenrechtencommissie en een landelijke lobbygroep. Zij noemden het regeringsbesluit discriminerend en internationaal onwettelijk. Ook internationale mensenrechtenorganisaties hebben geprobeerd de regering-Kenyatta op andere gedachten te brengen.

Uhuru Kenyatta. Beeld anp
Uhuru Kenyatta.Beeld anp

Gastvrij Kenia

Amnesty International spreekt van een 'historisch' besluit. Volgens Muthoni Wanyeki van Amnesty is hiermee voorkomen dat door gedwongen repatriëring mensen het slachtoffer worden van 'ernstige mensenrechtenschendingen'. De Keniaanse regering zelf heeft nog niet op de uitspraak van het gerechtshof gereageerd.

Kenia heeft zich de afgelopen tientallen jaren bewezen als een van de meest gastvrije landen ter wereld voor vluchtelingen. Behalve in Dadaab hebben ook vele tienduizenden mensen uit met name Zuid-Soedan door de jaren heen bescherming gevonden in kampen als Kakuma. De kampen bestaan tot op de dag van vandaag dankzij geld en inzet van internationale organisaties.

Meer over