Kenia verbaasd over hongerbuikjes in eigen land

Hongersnood bedreigt meer dan tweeënhalf miljoen mensen in het door droogte aangetaste noordoosten van Kenia. Zo erg is de situatie, dat president Mwai Kibaki de hongersnood zondag heeft uitgeroepen tot nationale ramp....

De honger heeft de afgelopen maand in het gebied nabij de grens met Ethiopië en Somalië dertig mensenslevens geëist. Actie Tegen Honger, een Amerikaanse hulporganisatie, zegt handen te kort te komen om de honderden zwaar ondervoede kinderen en zwangere vrouwen in haar centrum in Mandera te eten te geven.

Door de mislukte oogsten zijn landbouwers niet in staat hun kinderen genoeg te eten te geven, laat staan het schoolgeld bij elkaar te schrapen. Kinderen die niets eten zijn ook niet in staat om geconcentreerd te blijven in de les. De meerderheid komt daarom niet meer naar de klas; bijgevolg zijn veel scholen in de getroffen regio gedwongen gesloten.

Het vee lijdt honger, de mensen ook. En dan blijft er maar één optie over voor iedereen omkomt van de honger: de dieren slachten, iets wat normaal alleen bij speciale gelegenheden gebeurt. Ook de Keniaanse regering en het Rode Kruis hebben besloten vee aan te kopen nu het nog gezond is, het te slachten en het vlees vervolgens uit te delen aan de hongerige burgers.

Door het tijdelijke overaanbod is de prijs van de dieren sterk gedaald. ‘Een koe waarvoor je vroeger 20 duizend shilling neertelde, haalt nu nog amper 3000 shilling’, zei oud-minister Kalonzo Musyoka tegen The East African Standard. Nu hun kuddes uitdunnen, krijgen de Somali-nomaden die Kenia’s uiterste noorden in hoofdzaak bevolken, het bovendien alsmaar moeilijker.

Ook in de buurlanden Ethiopië en Somalië dreigen voedseltekorten, waarschuwt het Usaid-orgaan Fewsnet, dat hongersnoden op het Afrikaanse continent opspoort en vervolgens aan de alarmbel trekt. Meer dan een miljoen Ethiopische en twee miljoen Zuid-Somalische veehoeders en hun dieren staan door het uitblijven van de regens op de rand van de hongerdood. De totale graanoogst in de landen in de Hoorn van Afrika zal dit jaar de kleinste in een decennium zijn, heeft het VN-agentschap Food Security Analysis Unit voorspeld.

Maar in Kenia, de economisch sterkste speler in de Hoorn van Afrika, is met verbijstering gereageerd op de beelden van uitgemergelde moeders en kinderen met hongerbuikjes. Parlementsleden en geestelijken hebben zware kritiek geuit op de trage reactie van de Keniaanse regering, die de hongersnood al lang zou hebben zien aankomen, maar pas in actie zou zijn gekomen nadat dikke krantenkoppen en indringende televisiebeelden de ellende onder de aandacht van de publieke opinie hadden gebracht.

Uit solidariteit hebben bijna alle 50 duizend gedetineerden uit de 93 Keniaanse gevangenissen op nieuwjaarsdag vrijwillig hun lunch overgeslagen. De rantsoenen bonen en maïspap worden naar het noorden gestuurd. ‘De gevangenen hebben en bloc beslist hun middagmaaltijden over te slaan tot ze hun doel – honderd zakken maïs – hebben bereikt’, zei Ambrose Ngare, de directeur van de grootste gevangenis van het land. ‘Hoewel het maar een druppel op een gloeiende plaat is, zijn we zeker dat het een of zelfs twee levens zal redden’, zei een bewaker.

Volgens de Keniaanse Meteorologische Dienst kan de droogte nog aanhouden tot maart, wanneer het regenseizoen aanbreekt.

Meer over