Keisse, paria van de piste, kan nu ook Zesdaagse Rotterdam vergeten

AMSTERDAM - De deelname van Iljo Keisse aan de Zesdaagse van Rotterdam is een dag voor de start van het evenement afgeblazen. De organisatie schrapte de Vlaamse titelverdediger woensdagavond alsnog van de deelnemerslijst, na stevige druk van de internationale wielrenunie UCI.


Keisse is al ruim twee jaar verwikkeld in een slepende dopingzaak, nadat hij tijdens de Zesdaagse van Gent positief testte op twee verboden middelen. Sindsdien werd hij door diverse gerechtelijke instanties vrijgesproken, geschorst en weer vrijgesproken. De onduidelijke situatie heeft geleid tot een machtsspel, waarin twee kampen lijnrecht tegen over elkaar zijn komen te staan.


De renner zelf schermt met een vonnis van het Brusselse hof, dat een eerdere uitspraak van het CAS ongedaan zegt te hebben gemaakt. Het Zwitserse sporttribunaal vond hem wel schuldig aan doping.


Volgens de regels kunnen sporters alleen in Zwitserland in beroep gaan tegen een uitspraak van het CAS. Keisse claimt echter dat hij dankzij het vonnis mag deelnemen aan wedstrijden die in andere EU-lidstaten dan België worden gehouden, ook al ziet de UCI anders.


De wielerfederatie zette vorige maand nog een baanwedstrijd in Manchester onder druk om Keisse van de piste te weren. Omdat die melding pas vrijdagmiddag laat binnenkwam, kon de organisatie van Revolution 31 de UCI niet meer bereiken voor commentaar. Voor de zekerheid werd er toch maar een streep gezet door de naam van Keisse, die op dat moment al in Manchester verbleef.


Ook de Rotterdamse Zesdaagse zegt niet anders te kunnen dan de UCI te volgen. Met de eerste brief nam de organisatie nog geen genoegen, omdat die niet voldoende was onderbouwd en de handtekening van UCI-voorzitter McQuaid ontbrak. Toen dat was rechtgezet, was er voor de wedstrijdleiding weinig twijfel over het niet laten starten van Keisse.


'Deze zesdaagse valt onder de vlag van de UCI. Dus sluiten we ons aan bij hun regels', aldus wedstrijddirecteur Frank Boelé, die Tim Veldt nu koppelt aan de Belg Kenny de Ketele. 'Hoe vervelend dat ook is voor Keisse.'


De 28-jarige Gentenaar behoort tot de beste baanrenners van zijn land. Hij is meervoudig Europees kampioen op de piste en werd in 2007 vice-wereldkampioen puntenkoers. Met verschillende koppelgenoten won hij elf zesdaagsen, waaronder Rotterdam en Amsterdam. Vorig jaar zegevierde hij in Ahoy met Danny Stam.


Sinds hij in een dopingzaak is verwikkeld, dreigt zijn carrière in het slop te raken. Hoewel hij van de profploeg QuickStep dit seizoen de tijd krijgt om zijn onschuld te bewijzen, vreest hij dat hij op de baan aan weinig wedstrijden zal toekomen.


Door de beslissing van Rotterdam is de kans een stuk kleiner geworden dat hij over een week wel in Bremen mag starten, denkt hij. 'Maar ik kan het die wedstrijden niet kwalijk nemen. De schuld ligt zuiver bij de UCI', zei hij gisteren telefonisch.


Volgens Keisse is de internationale wielerbond bezig met een 'jacht' die hem steeds meer maakt tot de internationale paria van de wielerbaan. 'Het gaat niet om mij en al helemaal niet meer om die dopingzaak. Ze willen een vuist maken, om te laten zien hoe groot hun macht is. Ze voelen zich ook boven de wet verheven, want ze respecteren het Belgische vonnis over mij geheel niet.'


De UCI dient volgens de uitspraak van het hof honderdduizend euro schadeloosstelling te betalen aan Keisse, voor elke zesdaagse waaraan hij niet mag deelnemen. Voor het ontbreken in Manchester zegt hij echter niets te hebben ontvangen.


De federatie laat daarentegen weten het Belgische vonnis niet te hoeven respecteren, omdat daarin niet wordt gesproken over schuld of onschuld. 'Het was zelfs niet zeker of de rechtbank wel bevoegd was over de zaak te oordelen', zegt Philippe Verbiest, de huisjurist van de UCI.


Volgens Verbiest overtreedt Keisse de regels van zijn schorsing bij iedere wedstrijd die hij rijdt. Een extra schorsing kan daardoor volgen voor de renner.


Meer over