Keihard vonnis voor oppositie in Bahrein

Een burgerrechtbank in Bahrein heeft dinsdag de straffen gehandhaafd tegen de leiders van de opstand in de Golfstaat vorig jaar. Een militaire rechtbank had 21 oppositieleiders tot lange celstraffen veroordeeld, waaronder acht keer levenslang.

AMSTERDAM - 'Alle beklaagden zijn schuldig bevonden aan deelname aan een samenzwering om de regering omver te werpen, aan het leggen van contacten met buitenlandse instanties en aan schending van de grondwet', aldus het staatspersbureau BNA, dat de oppositieleiders aanduidde als 'terroristische groep'.

De aanklager zei dat zes van de mannen ernaar streefden 'om contacten te leggen met Hezbollah, dat de belangen van Iran behartigt'. Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de protesten in Bahrein, maar heeft kritiek op de hardhandige onderdrukking van de oppositie sinds maart vorig jaar.

Onder de acht gevangenen die opnieuw levenslang krijgen is ook oppositieleider Abdulhadi al-Khawaja, die eerder dit jaar uit protest tegen zijn detentie 110 dagen in hongerstaking ging. Twaalf anderen kregen wederom celstraffen tussen de 5 en 15 jaar. Zeven oppositieleiders zijn bij verstek veroordeeld, onder wie de ondergedoken blogger Ali Abduleman.

Het laat zien dat verzoening tussen het soennitische regime en de voornamelijk sjiitische oppositie in Bahrein nog ver weg is. 'De autoriteiten willen mogelijk hun tanden laten zien, vlak voor de dialoog begint tussen regering en politieke organisaties', zei Jane Kinninmont, expert van Chatham House in Londen tegen persbureau Reuters.

Dit is volgens haar ook een boodschap aan de internationale gemeenschap dat er grenzen zijn aan de politieke druk die op Bahrein kan worden uitgeoefend. 'Bahrein wordt krachtig gesteund door Saoedi-Arabië en daardoor is het minder geïnteresseerd in wat het Westen te vertellen heeft.'

Vorig jaar zei president Barack Obama dat het onmogelijk is een echte politieke dialoog te beginnen zolang de oppositieleiders in de gevangenis zitten. Maar de oppositie voelt zich in de steek gelaten door het Westen, dat Bahrein als bondgenoot ziet tegen de sjiitische grootmacht Iran in de regio. De VS hebben hun vijfde vloot gestationeerd in de hoofdstad Manamah.

Bahrein heeft Iran ervan beschuldigd banden te onderhouden met de activisten. Een internationale onderzoekscommissie heeft voor die beschuldiging vorig jaar geen bewijs kunnen vinden.

undefined

Meer over