Keihard avondje Arnie

BART KOETSENRUIJTER

Alsof het een georkestreerde actie is, bieden twee concurrende zenders een keurig op elkaar afgestemd Schwarzenegger-avondje. Een keihard avondje, dat wel. Want zowel Collateral Damage als Commando laat weinig tot geen ruimte voor humor, een ingrediënt dat de harde actiefilm doorgaans genietbaarder maakt.

Voor Schwarzeneggerfans geldt de laatste film als absolute topper. Arnie maakte hem in zijn hoogtijdagen; een jaar eerder draaide hij The Terminator. In Commando is hij aanvankelijk een ex-commando die door het lint gaat als zijn dochter (Alyssa Milano, toen 12 jaar) ontvoerd wordt. Dan verdwijnt het 'ex' en wordt hij weer de commando die hij ooit was. Getooid met messen, handgranaten, geweren en camouflagestrepen en -kleding gaat-ie weer op oorlogspad. De doden vallen bij bosjes, zodat je bij de gerechtigheid die wordt gezocht vraagtekens kunt zetten.

Collateral Damage heeft, niet heel verrassend, veel weg van de bijna twintig jaar eerder gemaakte film. Hier is Schwarzenegger (55 inmiddels) een brandweerman wiens vrouw en zoon slachtoffer worden van een bomaanslag door terroristen. Omdat de overheid volgens Arnold niet voldoende haar best doet de schuldigen te zoeken en te straffen, gaat-ie het zelf maar doen, wat hem naar Colombia voert. Zonder camouflagestrepen maar met minstens zo veel spieren.

Collateral Damage / Commando (Andrew Davis / Mark Lester, 2002 / 1985)

Veronica / RTL 7, 20.30-22.40 / 22.40-00.25 uur.

Avatar

(James Cameron, 2009) Benieuwd hoe RTL dat gaat doen, vanavond. U en ik hebben tenslotte nog geen 3D-tv. En al hadden we die, RTL zendt niet in 3D uit. Dus blijft Avatar beperkt tot twee dimensies. Terwijl het toch de enige echte eerste 3D-film was. Dat wil zeggen: James Cameron gebruikte een deel van de 237 miljoen dollar die de film kostte voor (heel simpel gezegd) de twee camera's waarmee hij gelijktijdig opnamen maakte. Door die opnamen later samen te voegen, op een speciale manier te projecteren en met een speciale bril te bekijken, ontstaat een echte 3D-film. Heel anders dan Tim Burton met Alice in Wonderland en Steven Spielberg met Kuifje deden. Die filmden 'ouderwets' en creëerden het 3D-effect achteraf in de studio. Wie alle drie die films heeft gezien, zal beamen dat Camerons verhaal klopt. Alice en Kuifje hadden enkele grappige effectjes, Avatar was een indrukwekkende belevenis. Of de film het op klein scherm zonder de derde dimensie redt? Vermoedelijk wel; in de bioscoop was destijds ook al een 2D-versie te zien en het science-fictionverhaal over de blauwe bewoners van een verre planeet, waarin Cameron een populistisch essay over goed en kwaad en vrede en oorlog verpakt, is ontroerend. Mits u uw eigen cynische dimensie uitschakelt.

RTL 4, 20.30-00.00 uur.

Collateral Damage

bleef destijds even op de plank liggen, omdat de uitbreng ervan voor najaar 2001 gepland stond. Bij de lancering in 2002 werd de reclamecampagne aangepast. De oorspronkelijke slogan, hierboven, verdween aanvankelijk van de affiches en de afbeelding van een explosie werd vervangen door Schwarzeneggers gezicht.

undefined

Meer over