Nieuwsplagiaat Katy Perry

Katy Perry en haar label moeten 2,5 miljoen euro betalen in plagiaatzaak

Katy Perry is maandag schuldig bevonden aan plagiaat. Een Amerikaanse rechter oordeelde donderdag dat de zangeres en haar platenmaatschappij een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro moet betalen aan rapper Flame.

Katy Perry in de videoclip van Dark Horse.  Beeld
Katy Perry in de videoclip van Dark Horse.

Een negenkoppige jury in Los Angeles oordeelde maandag al dat de beat onder Perry’s hit Dark Horse uit 2013 is gekopieerd van het nummer Joyful Noise (2008) van rapper Flame, artiestennaam van Marcus Tyrone Gray. Donderdag bepaalde de rechter dat Perry, haar mede-schrijvers en haar platenmaatschappij 2,5 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen. Daarvan komt een half miljoen voor Perry’s rekening.

Perry en de producers van het nummer, onder wie Dr. Luke en Max Martin, verklaarden dat ze het nummer voor de aanklacht nog nooit hadden gehoord. Volgens de advocaten van Perry zijn de muzikale elementen van Dark Horse zeer gebruikelijk. Een nummer moet voor meer dan de helft op een ander liedje lijken voordat van plagiaat kan worden gesproken. Ook zeiden Perry en de producers nooit naar christelijke muziek te luisteren.

Onzin, zegt de rapformatie, het nummer is miljoenen keren gestreamd en voor het bijbehorende album ontvingen ze een Grammy-nominatie. Flame’s advocaat wees er bovendien op dat Perry ooit begon met een christelijk debuutalbum, onder de naam Katy Hudson.

Dark Horse, waarvoor ook Perry een Grammy-nominatie kreeg, is een melange van pop en hiphop. De bijbehorende videoclip is geïnspireerd door het oude Egypte en oogt als een sexy variant van een Disneyfilm. De clip werd maar liefst 2,6 miljard keer bekeken. Dark Horse is daarmee een van de meest bekeken video’s op YouTube.

Het hoge compensatiebedrag is niet ongebruikelijk. In 2018 oordeelde een rechter na een rechtszaak van vijf jaar dat Blurred Lines van Robin Thicke en Pharrell Williams te veel lijkt op Got to give it up van Marvin Gaye. De artiesten moesten meer dan 4 miljoen euro betalen aan de erven van Gaye. Verder ontving deejay Lynn Tolliver 1,2 miljoen dollar nadat popgroep The Black Eyed Peas ongevraagd een sample had gebruikt voor My Humps.

Katy Perry kwam eerder in opspraak door haar hit Roar, die veel zou lijken op het nummer Brave van Sara Bareilles. Toen kwam het niet tot een rechtszaak. Bareilles zei dat ze daar niet op zat te wachten en Katy Perry als een goede vriendin ziet.

Blurred Lines is plagiaat: het lijkt te veel op Got To Give It Up van Marvin Gaye

In december 2018 schreef Menno Pot over de plagiaatzaak rond Blurred Lines.

Meer over