Kattenspecial van het magazine: doorbraak of dieptepunt?

De ingezonden brieven van maandag 21 december. Allereerst de brief van de dag over wolven in schaapskleren, gevolgd door enkele brieven over het themanummer van het Volkskrant Magazine.

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Wolven in schaapskleren

Als de stelling van de AIVD kan worden bewezen en wanneer vastgesteld wordt dat salafisme een antidemocratische machtsideologie vertegenwoordigt, dan kan het platform 'Bewust Moslim' door de rechter worden verboden.

Fouad el Bouch alias Abou Hafs, woordvoerder van die club, bewijst zijn achterban een slechte dienst met zijn impliciete pleidooi voor radicalisering onder moslims (O&D, 18 december). Het salafisme is een wolf in schaapskleren, die niet thuishoort in onze samenleving. Hij gebruikt een heleboel moeilijke woorden, zoals 'Popperiaanse falsificatiepoging' (whatever that means), 'disparate collectie substromingen' en 'quietistisch'. Hij zou zich kandidaat moeten stellen voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Misschien probeert hij indruk te maken met zijn woordenschat en onder zijn achterban een imago op te bouwen als intellectueel. In een artikel in 'HilversumsNieuws.nl' werd de term 'keutelachtigheid' gelanceerd. Dat woord werd door Abou Hafs gebruikt in zijn reactie op vragen van raadsleden die, namens het CDA en de ChristenUnie in de Hilversumse gemeenteraad, de mogelijke betrokkenheid bij radicalisering in het Gooi aan de orde stelden.

Salafisme dient als bakermat van het jihadisme en vormt de kweekvijver van IS, aldus de AIVD. Als overtuigd moslim staat Ahmed Marcouch boven de partijen. Hij vindt, net als de AIVD, dat het salafisme moet worden verboden. Deze extremistische uitwas van de islam moet worden gelijkgesteld met antidemocratische ideologieën als het neonazisme. Het is aan de rechter om te bepalen of het salafisme in strijd is met de grondwet.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Oudere toppers
Heel bijzonder dat de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste mensen van Nederland vrijwel geheel bestaat uit 50-plussers. Ik dacht altijd dat je op die leeftijd te duur bent, te weinig flexibel, je kennis achterhaald is, te vaak ziek bent en je denkvermogen ook z'n beste tijd heeft gehad.

Maar blijkbaar geldt dat niet voor deze toppers.

Rene Degens, Haaften

Goed is goed genoeg

Opnieuw een themanummer van het onvolprezen Volkskrant Magazine. Nu over katten, godbetert. Een dieptepunt. Je vraagt je af wat hier de bedoeling van is.

We hebben sinds jaar en dag een geweldig blad bij onze krant met hele fijne vaste rubrieken, prima interviews en recensies. Soms een fotoreportage. Allemaal prima, voor mij althans een heel fijn baken op de zaterdagochtend.

Maar een normaal exemplaar van het magazine is de laatste tijd eerder uitzondering dan regel; een stortbui aan themanummers wordt over ons argeloze lezers uitgestrooid: mode, design, eten (!!!), katten... Onnodige pindakaas op een al prima belegde boterham.

Kunnen we hier in 2016 mee stoppen of tenminste afspreken dat we gewoon een fijn blad krijgen bij alle treurnis en actualiteit die we in de krant lezen? Soms is goed gewoon goed genoeg.

Het Volkskrant Magazine is voor mij altijd op papier wat DWDD op tv is: een geweldige mix van human interest, interviews en vaste rubrieken. Hou dat vast.

Joop Bosman, Zeist

Heerlijk kattennummer

O heerlijk inspirerende, educatieve, onderhoudende, troostende, soms ranzige, soms onwetende, altijd trouwe huisvriend Volkskrant.

Ik loop alleen maar te glimlachen sinds het lezen van het Volkskrant Magazine van 19 december over katten. Een doorbraak in mijn sombere gedachten van de laatste weken over klimaat, Rutte, Syrië, Parijs. Dank, veel dank!

Ik wens u mijn stemming van nu toe voor de komende feestdagen en voor het gehele komende jaar.

Josien Hoogland, IJmuiden

Van katten en honden

In het kattennummer van het Volkskrant Magazine zijn de drie belangrijkste verschillen tussen poezen en honden en hun respectieve relaties met de mens onvermeld gebleven:

1. Er is wel (al sinds 1974) een Poezenkrant, vorm- en uitgegeven door de onvermoeibare directeur Piet Schreuders, maar geen Hondenkrant.
2. Rudy Kousbroek schreef wel het uiterst handige 'Wat en Hoe in het Kats' en niet 'Wat en Hoe in het Honds'.
3. Willem Frederik Hermans heeft menig ontroerend artikel over zijn poezen geschreven (o.a. De liefde tussen mens en kat), maar nooit over honden. Zijn vriend Age Bijkaart schreef het volgende treffende gedicht:

'De roeping van de kat is fijn.
Die is: volledig kat te zijn.
En niet bijvoorbeeld (als een haas)
de dis te sieren van zijn baas.'

Hans Koenen, Amsterdam

Energiefabeltje

Eens in de zoveel tijd is het zover: dan komt een voorstander van kernenergie weer met het fabeltje dat we daarmee een energiebron zouden hebben zonder CO2-uitstoot (O&D, 19 december).

Alsof de grondstof voor kerncentrales bij toverslag beschikbaar komt. Ik help u uit de droom: de winning van uraniumerts is bijzonder schadelijk voor het milieu. Met relatief uraniumrijke erts ligt de CO2-uitstoot nu nog op ongeveer 30 procent van de uitstoot van een gascentrale, maar die voorraad raakt in rap tempo op. Met de resterende, minder uraniumrijke erts is het niveau van een gascentrale al gauw bereikt.

Dan heb ik liever geen 'dobbelsteentje per persoon per jaar', waar we praktisch gezien tot in de oneindigheid mee opgezadeld zitten.

R. Nota, Delft

Meer over