Kattenboek

Wat doe je met een kat die ondanks stromende regen, een bulderende storm en een knetterend onweer toch naar buiten wil?...

Het boek (14,95 euro, ISBN 90 5767 185 9) is geschreven door DavidBrunner, al 25 jaar werkzaam als dierenarts en sinds 22 jaar directeur vaneen dierenkliniek in Indianapolis. Hij is gespecialiseerd in de behandelingvan kleine huisdieren als honden en katten. Mede-auteur is Sam Stall,bezitter van de voormalige asielkat Ted. In dezelfde serie zijn ookverschenen Hoe Werkt Mijn Hond en Hoe Werkt Mijn Baby.

Het eerste dat opvalt in het kattenboek, zijn de grappige en origineleillustraties van Paul Kepple en Jude Buffum, werkzaam bij het ontwerpbureauHeadcase Design. Niche ontwaart op de voor- en achterzijde van het boek eenaardig beestje, waarvan de diverse ledematen en organen treffend zijnaangegeven. Zeg maar les één.

De staart is het evenwichtsapparaat, de ogen visuele sensoren, desnorharen heten bewegingssensoren, de poten grijpinstrumenten en aandrijfmechanisme. De oren zijn auditieve sensoren, de naam voor 'deuitgang voor afvalstoffen' laat zich raden.

Toch is het boek, verdeeld over tien hoofdstukken, serieus. Er isaandacht voor de diverse rassen, de dagelijkse omgang, energievoorziening,uitwendig en inwendig onderhoud, groei en ontwikkeling, eerste hulp ennoodgevallen.

Niche slaat door naar pagina 215 waar antwoord wordt gegeven op devraag 'wat te doen als de kat geïrriteerd raakt door jouw favoriete cd?Het antwoord: 'Zet hem uit.'

Peter van den Berg

Meer over