Katholieken en protestanten slaags in Belfast

De Noord-Ierse hoofdstad Belfast is gisteravond opgeschrikt door geweld tussen katholieken en protestanten. Daarbij raakten een Britse fotograaf en een politieman gewond. Het gaat om de hevigste rellen sinds lange tijd.

AFP/Redactie
De politie in Belfast werd bekogeld met stenen en molotovcocktails. Beeld ap
De politie in Belfast werd bekogeld met stenen en molotovcocktails.Beeld ap

Het was maandagavond en gisterochtend al onverwacht tot onenigheid gekomen tussen zo'n 400 en 500 unionisten en republikeinen. Daarbij raakten twee mensen gewond door kogels, waarna de politie gisteravond een flinke politiemacht op de been bracht.

In de wijk Short Strand, een overwegend katholieke wijk in een protestante zone in het oosten van Belfast, kwamen honderden, veelal gemaskerde relschoppers op straat. Ze bekogelden de politie met stenen, molotovcocktails en vuurwerk.

Er werd ook geschoten, waarbij een Britse fotograaf van Press Association gewond raakte aan het been. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Ook een politieman raakte volgens een woordvoerder van de politie gewond. Volgens een topman van de Noord-Ierse politie gaat het om de ergste opstoot van geweld in de wijk sinds jaren.

Meer over