Katharina Wagner volgt Wolfgang op

Bayreuther Festspiele geleid door halfzussen Katharina en Eva Wagner...

ANP

BAYREUTH Eva en Katharina Wagner worden de nieuwe leiders van het operafestival de Bayreuther Festspiele. De halfzussen volgen hun vader Wolfgang Wagner op, die zaterdag 89 werd en terugtrad als leider van het beroemde Wagner-evenement.

Dat heeft de beslissingsbevoegde Stiftungsrat van het festival maandag besloten. De keuze voor Katharina en Eva had ook de voorkeur van de oude Wolfgang.

Met de beslissing lijkt een eind gekomen aan een jarenlange opvolgingsstrijd. De dramaturge Nike Wagner (63), nicht van Wolfgang, solliciteerde nog vorige week onverwacht met een muzikale partner van naam en faam: de Vlaming Gérard Mortier (64), directeur van de Opéra Bastille in Parijs.

Het tweetal wilde een waardige opvolger van Richard Wagner zijn, die immers opriep tot ‘altijd weer iets nieuws’. Het duo lichtte toe dat het hoog tijd was voor een keuze tussen traditie en toekomstvisie, tussen ‘een goedverzorgd museum, Wagner-als-event en een muziektheater van de toekomst’.

Eerder had Nike buitenspel gestaan, doordat haar concurrentes Katharina (30) en Eva Wagner (63) de gelederen hadden gesloten nadat ze jarenlang nauwelijks contact hadden gehad.

Eva was jaren geleden in haar eentje al als opvolger in beeld, maar Wolfgang lag toen dwars, samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Gudrun. Eerder dit jaar leken de inmiddels tot elkaar gekomen halfzussen al een goede kans te maken op de opvolging.

Maar nicht Nike nodigde vorige week nota bene Eva uit met haar en Mortier mee te solliciteren. Pas afgelopen weekeinde liet Eva weten met Katharina te willen doorgaan.

Wolfgangs oogappel Katharina liet eerder weten dat ze, met Eva, ‘Bayreuth’ ook voor kinderen toegankelijk wil maken, en dat ze volgend jaar Tristan und Isolde op een groot scherm live in de stad wil laten zien en in 2013 de hele Ring des Nibelungen.

Dit jaar toonde ze al haar controversiële enscenering van Die Meistersinger von Nürnberg live op een groot scherm op de Bayreuther Festplatz in de stad, voor 15.000 man.

Meer over